Θεσμικά Archives - Supply Chain https://www.supply-chain.gr/category/θεσμικά/ Supply Chain Fri, 08 Dec 2023 07:24:17 +0000 el hourly 1 https://www.supply-chain.gr/wp-content/uploads/2020/05/cropped-favicon-32x32.jpg Θεσμικά Archives - Supply Chain https://www.supply-chain.gr/category/θεσμικά/ 32 32 Έως 29 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις υπαγωγής στο ‘Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα’ του Αναπτυξιακού https://www.supply-chain.gr/%ce%ad%cf%89%cf%82-29-%ce%b4%ce%b5%ce%ba%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%ae%cf%82-%cf%83/ Fri, 08 Dec 2023 07:24:17 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=35249

Με συνολικό προϋπολογισμό που για το 2023 ανέρχεται σε €150 εκατ., τρέχει το καθεστώς ενισχύσεων "Μεταποίηση
- Εφοδιαστική Αλυσίδα" του Αναπτυξιακού Νόμου.  Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις υπαγωγής μέχρι την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

The post Έως 29 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις υπαγωγής στο ‘Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα’ του Αναπτυξιακού appeared first on Supply Chain.

]]>

Με συνολικό προϋπολογισμό που για το 2023 ανέρχεται σε €150 εκατ., τρέχει το καθεστώς ενισχύσεων “Μεταποίηση
– Εφοδιαστική Αλυσίδα” του Αναπτυξιακού Νόμου.  Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις υπαγωγής μέχρι την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Σκοπός είναι η ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που ανήκουν στον τομέα της μεταποίησης, πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, και των επενδυτικών σχεδίων
στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με αντικείμενο την τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη
και μεγέθυνση, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν υποχρεωτικά μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• Δημιουργία νέας μονάδας
• Επέκταση της δυναμικότητας
υφιστάμενης μονάδας
• Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν
παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν με τον
όρο, ότι οι ενισχυόμενες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά διακόσια
τοις εκατό (200%) τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που
χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως η αξία αυτή έχει καταγραφεί στο φορολογικό
έτος, που προηγείται της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου
• Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας
υφιστάμενης μονάδας. Επί μεγάλων επιχειρήσεων, απαιτείται επίσης, οι
ενισχυόμενες επενδυτικές δαπάνες να υπερβαίνουν τις αποσβέσεις των
3 τελευταίων φορολογικών ετών των στοιχείων του ενεργητικού, τα οποία
συνδέονται με τη δραστηριότητα που πρόκειται να εκσυγχρονιστεί. Αν δεν
αποτυπώνονται σαφώς οι συνδεόμενες με τη δραστηριότητα αποσβέσεις
των στοιχείων του ενεργητικού, θεωρείται ότι δεν πληρούται η ως άνω
προϋπόθεση

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Για την υπαγωγή στo καθεστώς ενίσχυσης απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, και συγκεκριμένα ανέρχεται σε:
• €1 εκατ. για μεγάλες επιχειρήσεις
• €500 χιλ. για μεσαίες επιχειρήσεις
• €250 χιλ. για μικρές επιχειρήσεις
• €100 χιλ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις
• €50 χιλ. για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
(Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς
Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές
Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.)

The post Έως 29 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις υπαγωγής στο ‘Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα’ του Αναπτυξιακού appeared first on Supply Chain.

]]>
Συνεργασία EEL – ΥΠΕΝ για το άρθρο 20 του Κλιματικού Νόμου https://www.supply-chain.gr/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-eel-%cf%85%cf%80%ce%b5%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ac%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%bf-20-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%bb%ce%b9/ Fri, 17 Nov 2023 10:54:37 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34934

Μια νέα συνεργασία ξεκίνησε για την EEL και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μετά την διεξαγωγή του πρόσφατου webinar για την εφαρμογή του Κλιματικού Νόμου και συγκεκριμένα του Άρθρου 20 που αφορά τις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

The post Συνεργασία EEL – ΥΠΕΝ για το άρθρο 20 του Κλιματικού Νόμου appeared first on Supply Chain.

]]>

Μια νέα συνεργασία ξεκίνησε για την EEL και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μετά την διεξαγωγή του πρόσφατου webinar για την εφαρμογή του Κλιματικού Νόμου και συγκεκριμένα του Άρθρου 20 που αφορά τις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το πολυάριθμο κοινό που συμμετείχε στο webinar που διοργάνωσε η EEL, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια για τις υποχρεώσεις υπολογισμού και επαλήθευσης του ανθρακικού αποτυπώματος καθώς και για το ψηφιακό εργαλείο που παρέχεται από το ΥΠΕΝ για τους αναγκαίους υπολογισμούς.

Στο πλαίσιο του webinar, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με σχόλια και ερωτήσεις προς τους ομιλητές που είχαν προσκληθεί.

Η ενδιαφέρουσα είδηση που αφορά τις επιχειρήσεις είναι ότι δεν προβλέπεται η επιβολή προστίμου στην υποβολή της έκθεσής τους για το έτος 2022.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την συμφωνία συνεργασίας της EEL και του ΥΠΕΝ για την ανταλλαγή απόψεων, στοιχείων ή/και ερωτημάτων για την εφαρμογή του νόμου στις επιχειρήσεις του κλάδου μας.

The post Συνεργασία EEL – ΥΠΕΝ για το άρθρο 20 του Κλιματικού Νόμου appeared first on Supply Chain.

]]>
Επιστολή ΟΦΑΕ σε ΥΠΟΜΕΔΙ για την ελλιπή εκπροσώπηση Ελλήνων αυτοκινητιστών στις Μικτές Επιτροπές Οδικών Μεταφορών με τρίτες χώρες https://www.supply-chain.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%bf%cf%86%ce%b1%ce%b5-%cf%83%ce%b5-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%b4%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b9%cf%80/ Thu, 16 Nov 2023 10:00:19 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34913

Επιστολή προς το υπ. Μεταφορών - Υποδομών με κοινοποίηση στο υπ. Εξωτερικών, το υπ. Οικονομικών, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών & Θεσσαλονίκης, και μια σειρά άλλων φορέων, απέστειλε η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, με την οποία εξέφραζε τον προβληματισμό του κλάδου, για την ελλιπή εκπροσώπηση των Ελλήνων αυτοκινητιστών στις κατά καιρούς Μικτές Επιτροπές Οδικών Μεταφορών με τρίτες χώρες.

The post Επιστολή ΟΦΑΕ σε ΥΠΟΜΕΔΙ για την ελλιπή εκπροσώπηση Ελλήνων αυτοκινητιστών στις Μικτές Επιτροπές Οδικών Μεταφορών με τρίτες χώρες appeared first on Supply Chain.

]]>

Επιστολή προς το υπ. Μεταφορών – Υποδομών με κοινοποίηση στο υπ. Εξωτερικών, το υπ. Οικονομικών, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών & Θεσσαλονίκης, και μια σειρά άλλων φορέων, απέστειλε η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, με την οποία εξέφραζε τον προβληματισμό του κλάδου, για την ελλιπή εκπροσώπηση των Ελλήνων αυτοκινητιστών στις κατά καιρούς Μεικτές Επιτροπές Οδικών Μεταφορών με τρίτες χώρες.

Συγκεκριμένα, η επιστολή της ΟΦΑΕ αναφέρει:

«Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να Σας καταθέσουμε για ακόμα μια φορά την έντονη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι τελευταία όταν πραγματοποιούνται Μικτές Επιτροπές Οδικών Μεταφορών, οι οποίες διαπραγματεύονται πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία αφορούν την βιωσιμότητα του κλάδου των ελληνικών οδικών μεταφορών, αλλά χωρίς την παρουσία εκπροσώπων του κλάδου, αλλά και χωρίς να λαμβάνονται καν υπόψη οι επίσημες θέσεις των αρμόδιων επαγγελματικών φορέων.

Πρόκειται για μια τακτική η οποία πρόσφατα έχει υιοθετηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου σας, στερώντας από εμάς τους εκπροσώπους του κλάδου τον λόγο και την επιχειρηματολογία. Ως παράδειγμα θα επικαλεστούμε την συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Οδικών Μεταφορών Ελλάδας – Αλβανίας, η οποία όπως ενημερωθήκαμε μέσω e-mail στις 21 Αυγούστου 2023, διενεργήθηκε στα Τίρανα στις 10-11 Μαΐου 2023. Στην εν λόγω συνεδρίαση όχι μόνο δεν λάβαμε καμία απολύτως πρόσκληση συμμετοχής, αλλά ούτε καν είχαμε ενημερωθεί για την διεξαγωγή της ενώ τελικά ενημερωθήκαμε για τα αποτελέσματα αυτής 3,5 μήνες μετά.

Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που έγιναν στα Τίρανα – για εμάς τους αυτοκινητιστές, αλλά χωρίς εμάς – καθώς μετά λύπης μας διαπιστώνουμε πως για ακόμα μια φορά το ελληνικό Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκχωρεί μεταφορικό έργο στα αλλοδαπά οχήματα, θίγοντας τα συμφέροντα των Ελλήνων αυτοκινητιστών, τους οποίους εκπροσωπεί. Η αντιπροσωπεία του Υπουργείου μας παραχώρησε στην αλβανική πλευρά μια μεσοσταθμική αύξηση στην ποσόστωση των ανταλλασσόμενων αδειών της τάξης του 45%, ενώ αν συνυπολογιστεί και η απελευθέρωση των transit μεταφορών, η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη, ενώ χωρίς υπερβολή μπορούμε να ισχυριστούμε πως πρόκειται επί της ουσίας για απελευθέρωση των διμερών μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, δεν θα μπορούσε να μην μας προβληματίσει αυτή η δυσμενής κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την ελληνική πλευρά καθώς και η ηχηρή απουσία των επαγγελματικών φορέων, καθώς η αμέσως προηγούμενη σύγκληση της Μικτής Επιτροπής των δύο χωρών, στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2022, είχε καταλήξει άκαρπη για τις αλβανικές απαιτήσεις χάρη στην επιχειρηματολογία της αντιπροσωπείας της ΟΦΑΕ. Φαίνεται πολύ «βολική» η απουσία μας από την επόμενη συνεδρίαση, δεδομένων και των αποτελεσμάτων αυτής, ενώ δεν μπορούμε παρά να αναρωτιόμαστε για την σκοπιμότητα αυτών των διαπραγματεύσεων μήπως είναι ένα ακόμα ταξίδι για τους εκπροσώπους του Υπουργείου ικανοποιώντας τους εκπροσώπους των άλλων χωρών παραχωρώντας τους δώρα.

Και δυστυχώς η περίπτωση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Αλβανία, αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα αυτής της τακτικής, καθώς αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα έχουμε και στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και την διαρκή υποχώρηση της ελληνικής πλευράς στις πιέσεις με θύμα την ελληνική μεταφορά.

Αξιότιμοι Κύριες/ Κύριοι του Ελληνικού Υπουργείου Μεταφορών,

Κρίνεται αναγκαία η συνεργασία και ο διάλογος με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων του κλάδου, εφόσον στόχος σας θα πρέπει να είναι η εκπροσώπηση της ελληνικής αγοράς μεταφορών και η διασφάλιση των συμφερόντων τόσου του κλάδου όσο και την εθνικής οικονομίας. Η ανταγωνιστικότητα του κλάδου θα πρέπει να αποτελεί ζητούμενο για Πολιτεία αλλά και την ίδια την αγορά και μόνο μέσα από την συνεργασία και την σύμπλευση θα μπορέσουμε να την επιτύχουμε πριν να είναι πολύ αργά!

Θεωρούμε εύλογο πως σε θέματα που αφορούν τον κλάδο μας, του οποίου τις ανάγκες γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από τον καθένα, είναι απαραίτητη η εκπροσώπηση της ίδιας της αγοράς, όπου σε συνεργασία με τους Υπηρεσιακούς εκπροσώπους των αρμόδιων Αρχών μπορούν να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Είναι απαράδεκτο να μην καλούνται σε αυτές τις συναντήσεις οι εκπρόσωποι του κλάδου μας, έπειτα από τόσα χρόνια συμμετοχής και συνεργασίας.

Ευελπιστούμε να αναθεωρήσετε τέτοιου είδους πρακτικές και να αποκαταστήσετε την διαδικασία των συνεδριάσεων των Μικτών Επιτροπών Οδικών Μεταφορών, οι οποίες είναι υψίστης σημασίας για τα συμφέροντα των Ελλήνων αυτοκινητιστών και της Ελλάδας στο σύνολο».

 

The post Επιστολή ΟΦΑΕ σε ΥΠΟΜΕΔΙ για την ελλιπή εκπροσώπηση Ελλήνων αυτοκινητιστών στις Μικτές Επιτροπές Οδικών Μεταφορών με τρίτες χώρες appeared first on Supply Chain.

]]>
Third-country drivers: IRU and EU commissioner explore measures https://www.supply-chain.gr/third-country-drivers-iru-and-eu-commissioner-explore-measures/ Thu, 16 Nov 2023 09:25:29 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34905

IRU, together with transport operators H.Essers and Samat and its Polish member ZMPD, met with European Commissioner Nicolas Schmit to discuss current experiences and practices regarding the employment of third-country drivers across the EU. The industry highlighted both positive and negative experiences, with a constructive focus on solutions to minimise negative cases.

The post Third-country drivers: IRU and EU commissioner explore measures appeared first on Supply Chain.

]]>

IRU, together with transport operators H.Essers and Samat and its Polish member ZMPD, met with European Commissioner Nicolas Schmit to discuss current experiences and practices regarding the employment of third-country drivers across the EU. The industry highlighted both positive and negative experiences, with a constructive focus on solutions to minimise negative cases.

The EU is already missing 500,000 professional drivers and it’s forecast to get much worse without significant action, in large part because less than 5% of drivers are under 25 years old. The ever-increasing shortage of drivers cannot be filled by local talent pools. Third-country drivers are needed to fill the gap.

IRU EU Advocacy Director Raluca Marian said, “Our focus first and foremost is to attract more local talent to the driver profession, including young people and women.

“However, given the extent of driver shortages in the EU, coupled with the fact that many drivers are nearing the age of retirement, we warmly welcome Commissioner Schmit’s interest in ensuring a positive experience for third-country drivers and finding solutions to support the harmonious application of EU transport rules. Collaboration between all stakeholders is crucial to prevent any abuses from taking place, both now and in the future.”

The transport company executives present during the meeting – Bob Van Steenweghen (H.Essers), Florence Dupasquier (Samat), Mike Dautzenberg (H.Essers) – shared their companies’ best practices for the recruitment of third-country drivers and their working conditions. IRU member ZMPD offered an overview of how third-country drivers are registered and treated in Poland.

“An obvious conclusion is that EU transport operators are already employing a significant number of third-county drivers throughout the EU and that negative experiences cannot be generalised. Companies like those present at the meeting today employ and treat third-country drivers like any EU driver. However, negative experiences in the market cannot be ignored and we are happy to rely on Commissioner Schmit’s support to find solutions,” said Raluca Marian.

As an immediate action, IRU welcomes official channels for the integration of third-country nationals in the EU, such as the EU project on third-country workers that the European Commission will launch soon, supported by Commissioner Schmit.

Furthermore, the development of an EU harmonised and transparent scheme to recognise third-country professional drivers’ skills and certificates, provided that they meet EU driver training and road safety standards, is a crucial step to ensure the recognition of their skills and rights across all Member States. Such measures would mitigate the risk of exploitation and mistreatment of third-country drivers.

“We also particularly appreciate Commissioner Schmit’s practical position on a very important aspect of drivers’ working conditions: the remuneration of drivers posted outside of their EU home country. Confronted with 27 different remuneration systems for road transport, international carriers have difficulties understanding how to pay their employees when they drive throughout the EU. Commissioner Schmit’s openness to a potential EU remuneration calculator for posted drivers is highly appreciated,” concluded Raluca Marian.

The post Third-country drivers: IRU and EU commissioner explore measures appeared first on Supply Chain.

]]>
Ξεκαθαρίζει το πολεοδομικό τοπίο μεταξύ λιμένων και δήμων https://www.supply-chain.gr/%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%af%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84/ Mon, 13 Nov 2023 08:45:06 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34884

Πολεοδομικά ζητήματα που αφορούν τις χερσαίες ζώνες λιμένων και ενδεχόμενες διαφορές τους με τους δήμους, φιλοδοξεί να επιλύσει σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στη διαδικτυακή πλατφόρμα open.gov. 

The post Ξεκαθαρίζει το πολεοδομικό τοπίο μεταξύ λιμένων και δήμων appeared first on Supply Chain.

]]>

Πολεοδομικά ζητήματα που αφορούν τις χερσαίες ζώνες λιμένων και ενδεχόμενες διαφορές τους με τους δήμους, φιλοδοξεί να επιλύσει σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στη διαδικτυακή πλατφόρμα open.gov.

Η νέα ρύθμιση (άρθρο 11) αναμένεται να επιλύσει χρόνια πολεοδομικά προβλήματα σε όλα τα λιμάνια της χώρας, κυρίως για αυτά που είναι διεθνούς ενδιαφέροντος,  ενώ για πρώτη φορά επιχειρείται ο σχεδιασμός νέου  οικοδομικού κανονισμού μόνο για λιμένες, που έχει ήδη ξεκινήσει να συντάσσεται.

Σύμφωνα με το υπ.Ναυτιλίας, αναφορικά με τις πολεοδομικές διαφορές που προκύπτουν για τις χερσαίες ζώνες, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περιπτώσεις όπου αθλητικές εγκαταστάσεις ή άλλοι χώροι να ανήκουν και σε λιμένες και σε δήμους.

Επίσης πρόσθεσαν ότι υπάρχουν περιπτώσεις λιμένων που στους σχεδιασμούς τους αναφέρουν μόνο περιγραφικά τα τμήματα της χερσαίας ζώνης τους, χωρίς τοπογραφικά διαγράμματα κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

-Νέος οικοδομικός κανονισμός-

Σχετικά με το νέο οικοδομικό κανονισμό μόνο για τα λιμάνια, αυτός θα μπορεί να  ανταποκρίνεται στις εξελίξεις της τεχνολογίας των κατασκευών  αλλά και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που τίθενται από την κλιματική αλλαγή και την αυξημένη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα αν κάποια διοίκηση λιμένος ζητούσε από την πολεοδομία του δήμου την κατασκευή μιας αποθήκης ειδικού τύπου ή ενός σιλό ή την επέκταση μιας σιδηροδρομικής γραμμής μέσα στο λιμάνι,  δεν μπορούσε κάτι τέτοιο να καλυφθεί από την υπάρχουσα πολεοδομική νομοθεσία.

Με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις» θα μπορούν να εκδίδονται  Προεδρικά Διατάγματα και  θα δίνεται πλέον η δυνατότητα στα λιμάνια και τους δήμους της χώρας να ρυθμίζουν με μία πράξη πολεοδομικά ζητήματα που αφορούν τις χερσαίες ζώνες.

Τα προεδρικά διατάγματα μετά από πρόταση των αρμόδιων  υπουργείων θα εγκρίνουν  τα Αναπτυξιακά Προγράμματα και τις Μελέτες Διαχείρισης Λιμένα (MasterPlan) των λιμένων της χώρας που έχουν χαρακτηρισθεί ως διεθνούς ενδιαφέροντος ή εθνικής σημασίας.

Με τα σχέδια αυτά θα καθορίζονται τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια της ζώνης λιμένα, οι χρήσεις γης και οι όροι και περιορισμοί δόμησης στη χερσαία ζώνη του λιμένα, οι επιτρεπόμενες προσχώσεις και τα γενικά χαρακτηριστικά των προγραμματιζόμενων έργων που εξυπηρετούν την εμπορική, επιβατική, ναυτιλιακή, τουριστική, βιομηχανική και αλιευτική κίνηση, καθώς και την επισκευή και τον δεξαμενισμό πλοίων, η κυκλοφοριακή οργάνωση και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο για την εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του λιμένα.

Εξάλλου έως την έγκριση του νέου οικοδομικού κανονισμού, με τα Προεδρικά Διατάγματα, θα μπορούν να εγκρίνονται παρεκκλίσεις σε ό,τι αφορά το ύψος και τον συντελεστή κατ’ όγκο εκμετάλλευσης αποθηκών, εγκαταστάσεων εφοδιαστικής και άλλων ειδικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και οι αποστάσεις μεταξύ των κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Τα Προεδρικά Διατάγματα θα εκδίδονται με πρόταση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μεταφορών.

Εφόσον, στη χερσαία ή θαλάσσια ζώνη του λιμένα υπάρχουν μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι ή άλλα πολιτιστικά στοιχεία  τα Προεδρικά Διατάγματα θα εκδίδονται από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επίσης αν συμπεριλαμβάνονται σιδηροδρομικές και εθνικές οδικές υποδομές,θα συντάσσονται από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Αυτή αυτή τη στιγμή το μοναδικό λιμάνι της χώρας που διαθέτει Προεδρικό Διάταγμα είναι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΟΛΠ.

Σε αυτό περιλαμβάνονται όλες οι προβλέψεις για τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, οι λιμενικές ζώνες και υποζώνες, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, οι νέες υποχρεωτικές και μη επενδύσεις και οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Ξεκαθαρίζει το πολεοδομικό τοπίο μεταξύ λιμένων και δήμων appeared first on Supply Chain.

]]>
Συνάντηση Σταϊκούρα –  Zakonjsek για την συνεργασία Ελλάδας – Κοινότητας Μεταφορών Δ. Βαλκανίων https://www.supply-chain.gr/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b1-zakonjsek-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%81/ Fri, 13 Oct 2023 08:04:13 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34378

Οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της καλύτερης σύνδεσης της Ελλάδας με τα Δυτικά Βαλκάνια στο πεδίο των μεταφορών, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε, σήμερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας με τον επικεφαλής της Κοινότητας Μεταφορών Δυτικών Βαλκανίων, Matej Zakonjsek.

The post Συνάντηση Σταϊκούρα –  Zakonjsek για την συνεργασία Ελλάδας – Κοινότητας Μεταφορών Δ. Βαλκανίων appeared first on Supply Chain.

]]>

Οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της καλύτερης σύνδεσης της Ελλάδας με τα Δυτικά Βαλκάνια στο πεδίο των μεταφορών, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε, σήμερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας με τον επικεφαλής της Κοινότητας Μεταφορών Δυτικών Βαλκανίων, Matej Zakonjsek.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και οδικών αξόνων, η διευκόλυνση των διασυνοριακών διελεύσεων και η αναβάθμιση των λιμένων, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες μετακίνησης φυσικών προσώπων και μεταφοράς εμπορευμάτων, μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ειδικότερα, οι ενότητες της συνεργασίας της Ελλάδας με την Κοινότητα Μεταφορών αφορούν:

  •  τη μείωση καθυστερήσεων στα διασυνοριακά σημεία διέλευσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
  • τον νέο Ευρωπαϊκό Διάδρομο Δυτικών Βαλκανίων – Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος διέρχεται από τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Σερβία, Κόσοβο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Κροατία), καθώς και
  •    τις σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Σημειώνεται ότι η Μόνιμη Γραμματεία της Κοινότητας Μεταφορών παρέχει διοικητική στήριξη, ενεργεί ως παρατηρητήριο μεταφορών και παρακολουθεί τις επιδόσεις της επέκτασης του Διευρωπαϊκού Μεταφορών (ΔΕΔ – Μ) στην περιοχή.

The post Συνάντηση Σταϊκούρα –  Zakonjsek για την συνεργασία Ελλάδας – Κοινότητας Μεταφορών Δ. Βαλκανίων appeared first on Supply Chain.

]]>
Southeast Europe Connectivity Forum: Κορυφαίοι ομιλητές εστιάζουν στο ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου ανάπτυξης και συνδεσιμότητας στην Θεσσαλονίκη https://www.supply-chain.gr/southeast-europe-connectivity-forum-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd/ Wed, 11 Oct 2023 09:43:28 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34370

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τον στρατηγικό της ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα μέσω της επένδυσης στη συνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αυτό είναι το βασικό θέμα του διεθνούς συνεδρίου, Southeast Europe Connectivity Forum (SECF), το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη, από 31 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2023, με χορηγό επικοινωνίας το Supply Chain & Logistics και την O.MIND CREATIVES.

The post Southeast Europe Connectivity Forum: Κορυφαίοι ομιλητές εστιάζουν στο ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου ανάπτυξης και συνδεσιμότητας στην Θεσσαλονίκη appeared first on Supply Chain.

]]>

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τον στρατηγικό της ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα μέσω της επένδυσης στη συνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αυτό είναι το βασικό θέμα του διεθνούς συνεδρίου, Southeast Europe Connectivity Forum (SECF), το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη, από 31 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2023, με χορηγό επικοινωνίας το Supply Chain & Logistics και την O.MIND CREATIVES.

Κορυφαίοι ομιλητές από ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και επαγγελματιών, κρατικών αρχών και οργανισμών θα συζητήσουν για τις προοπτικές της συνδεσιμότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση, την καινοτομία και την κυβερνοασφάλεια στη λιμενική βιομηχανία, εστιάζοντας παράλληλα στις αναγκαίες επενδύσεις και πολιτικές.

Το SECF, που διοργανώνεται από την SGT Tsomokos με στρατηγικό εταίρο την ΟΛΘ Α.Ε., έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών και των δικτύων συνδεσιμότητας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων λύσεων, καθώς και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρίσκεται ο ρόλος της Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης, ως κόμβος ανάπτυξης και συνδεσιμότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για τα θέματα αυτά πρόκειται να τοποθετηθούν αρμόδιοι Υπουργοί και Υφυπουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Χρήστος Σταϊκούρας,Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο  Assen Vassilev, Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, ο Georgi Gvozdeykov, Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας και ο Hristo Aleksiev, Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας σε θέματα οικονομικών, καθώς και στελέχη σημαντικών εταιρειών και οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ, η ΟΛΘ Α.Ε., ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, το Εθνικό Συμβούλιο Εφοδιαστικής, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελλάδος, η Διεθνής Ναυτική Ένωση, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων κ.ά. Επιπλέον, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι εταιρειών με ηγετική θέση στους τομείς των μεταφορών, των υποδομών, της ναυτιλίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενέργειας κ.ά.

Το Southeast Europe Connectivity Forum (SECF) τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ανάμεσα στους χορηγούς και τους συνεργάτες του συνεδρίου συμμετέχουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

The post Southeast Europe Connectivity Forum: Κορυφαίοι ομιλητές εστιάζουν στο ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου ανάπτυξης και συνδεσιμότητας στην Θεσσαλονίκη appeared first on Supply Chain.

]]>
Πολιτεία και Φορείς στα εγκαίνια της 9ης Διεθνούς Έκθεσης «Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics – Cargo Truck & Van Expo» 2023 https://www.supply-chain.gr/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-9%ce%b7/ Sat, 30 Sep 2023 16:25:15 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34173

Με σημαντικά μηνύματα για τον κλάδο των logistics, των εμπορευματικών μεταφορών και το μέλλον της διασυνδεδεμένης μεταφοράς, αλλά και τα χρηματοδοτικά πακέτα για τον κλάδο, εγκαινίασαν την 9η Διεθνή Έκθεση «Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics – Cargo Truck & Van Expo», ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς από το υπ. Μεταφορών - Υποδομών και η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, κα Βασιλική Λοϊζου από το υπ. Ανάπτυξης. Το «παρών» έδωσαν και όλοι οι εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων του ευρύτερου κλάδου.

The post Πολιτεία και Φορείς στα εγκαίνια της 9ης Διεθνούς Έκθεσης «Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics – Cargo Truck & Van Expo» 2023 appeared first on Supply Chain.

]]>

Με σημαντικά μηνύματα για τον κλάδο των logistics, των εμπορευματικών μεταφορών και το μέλλον της διασυνδεδεμένης μεταφοράς, αλλά και τα χρηματοδοτικά πακέτα για τον κλάδο, εγκαινίασαν την 9η Διεθνή Έκθεση «Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics – Cargo Truck & Van Expo», ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς από το υπ. Μεταφορών – Υποδομών και η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, κα Βασιλική Λοϊζου από το υπ. Ανάπτυξης.  Το «παρών» έδωσαν και όλοι οι εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων του ευρύτερου κλάδου.

«Προτεραιότητα οι επενδύσεις στα logistics»

Για το ρεκόρ επενδύσεων άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 7,2 δισ. ευρώ, μίλησε από το βήμα της τελετής η κυρία Λοΐζου, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων και στα logistics. «Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί το πλεονέκτημά της ότι βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε υποδομές που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να γίνει η πύλη εισόδου για τις χώρες της Ασίας και όχι μόνο», τόνισε η κυρία Λοΐζου, συμπληρώνοντας πως υπάρχει πρόγραμμα στρατηγικών επενδύσεων που οδηγούν σε «fast-track» διαδικασίες.

 

«Στον επόμενο χρόνο θα προχωρήσουμε σε κάποιες δράσεις, όπως την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και την ψηφιοποίηση των υποδομών (ιδιωτικών και δημόσιων), ώστε να δώσουμε μια περαιτέρω ώθηση στον κλάδο», προανήγγειλε η κυρία Λοΐζου, η οποία έκλεισε την ομιλία της με μια ευχή: «Εύχομαι η Έκθεση να γίνει εφαλτήριο για νέες επενδύσεις και συνεργασίες. Καλή επιτυχία στις εργασίες».

 

Η Ελλάδα ως logistics hub της νοτιοανατολικής Ευρώπης

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο κύριος Ξιφαράς, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι τα logistics αποτελούν μεγάλο κομμάτι της αγοράς και ότι αφήνουν ουσιαστικό αποτύπωμα στην οικονομία. «Στόχος μας είναι η βελτιστοποίηση της θέσης της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη των logistics και η μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κύριος Ξιφαράς, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει τις εμπορευματικές και χερσαίες μεταφορές, με επενδύσεις σε νέα οχήματα και ενίσχυση των ελληνικών εταιρειών, βελτίωση των υποδομών, απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και ψηφιοποίηση.

 

Μετά το πέρας των εγκαινίων οι δύο εκπρόσωποι των Υπουργείων που στηρίζουν την 9η Διεθνή Έκθεση «Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics – Cargo Truck & Van Expo», περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης, συνομίλησαν με εκθέτες, ενημερώθηκαν για τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες και συζήτησαν για τα επόμενα βήματα προγραμματισμού του κλάδου.

 

Η έκθεση συνεχίζεται με πλούσιο πρόγραμμα και αύριο Κυριακή 1 Οκτωβρίου, αλλά και την business day, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στο Metropolitan Expo στα Σπάτα.

 

Προ-εγγραφείτε ηλεκτρονικά για την συμμετοχή σας στο www.supplychainexpo.gr

The post Πολιτεία και Φορείς στα εγκαίνια της 9ης Διεθνούς Έκθεσης «Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics – Cargo Truck & Van Expo» 2023 appeared first on Supply Chain.

]]>
Στον ΟΛΘ το 67% του Λιμένα Βόλου https://www.supply-chain.gr/%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bf%ce%bb%ce%b8-%ce%bf-%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%85/ Thu, 28 Sep 2023 10:55:26 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34156

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση προχώρησε στην αποσφράγιση των τεσσάρων δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής ποσοστού 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

The post Στον ΟΛΘ το 67% του Λιμένα Βόλου appeared first on Supply Chain.

]]>

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση προχώρησε στην αποσφράγιση των τεσσάρων δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής ποσοστού 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Μετά την αποσφράγιση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε την ανακήρυξη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.) ως Προτιμητέου Επενδυτή για την απόκτηση 67% των μετοχών του Ο.Λ.Β. Α.Ε έναντι τιμήματος 51 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο ανακήρυξε, επίσης, την Κοινοπραξία «Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.» ως Επιλαχόντα Προτιμητέο Επενδυτή.

Η παραπάνω εξέλιξη, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, αποδεικνύει την πίστη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές ανάπτυξης του λιμένα Βόλου, της Μαγνησίας και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Αποτελεί, επίσης, ψήφο εμπιστοσύνης στις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, για την αξιοποίηση κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και τα έγγραφα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά τη σχετική έγκριση. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το συνολικό τίμημα για την απόκτηση ποσοστού 67% των μετοχών του Ο.Λ.Β. Α.Ε θα καταβληθεί εφάπαξ.

 

The post Στον ΟΛΘ το 67% του Λιμένα Βόλου appeared first on Supply Chain.

]]>
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης https://www.supply-chain.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%83%ce%b5-%cf%86%ce%b5%ce%ba-%ce%b7-%ce%ba%cf%85%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%be%cf%85%ce%b3%ce%af%ce%b1%ce%bd%cf%83/ Thu, 21 Sep 2023 08:44:30 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34059

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζονται των περίπου 900 επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα της παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας, ήπιας μεταποίησης, αποθήκευσης κ.λπ.

The post Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης appeared first on Supply Chain.

]]>

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζονται των περίπου 900 επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα της παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας, ήπιας μεταποίησης, αποθήκευσης κ.λπ.

Δίδεται έτσι η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να υπερβούν τις δεσμεύσεις που έως τώρα αντιμετώπιζαν και εφόσον εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες του ΕΣΠΑ να αναβαθμιστούν σε μια άτυπη βιομηχανική ζώνη.  Στο ΦΕΚ  συγκεκριμένα ( 15.9.2023, Τεύχος Β, Αρ. Φύλλου 5486) δημοσιεύεται η απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης, με την οποία η περιοχή του Καλοχωρίου χαρακτηρίζεται ως άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, η οποία χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο ν.4982/2022 (άρθρο 20/παρ.2).

Η ΚΥΑ εκδόθηκε μετά την εκπόνηση μελετών, που ανατέθηκαν από την Γ.Γ. Βιομηχανίας (σ.σ. στη Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ) και, ακολούθως, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ( Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ, Γ.Τσακούμης & Σια ΕΕ, Δίκτυο Α.Ε.) και οι οποίες, αποτύπωσαν την υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Α.Β.Σ και την ανάγκη οριοθέτησης και εξυγίανσής της, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 900 εταιρείες που είναι εγκατεστημένες εκεί, είναι πολλά, προβλήματα που προξενούν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις κοντινές κοινότητες και μεγάλη υποβάθμιση στο φυσικό περιβάλλον.

Για να προχωρήσει η διαδικασία, μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ, θα πρέπει το 55% των 875 επιχειρήσεων που λειτουργούν στο Καλοχώρι, να συστήσουν μία Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΔΕΠ) , η οποία θα λειτουργήσει ως ο επισπεύδων φορέας για την εκπόνηση των μελετών και των έργων που χρειάζεται η περιοχή. Σε αυτή την Εταιρεία, θα μπορούν να συμμετέχουν και φορείς, αλλά ο κρίσιμος παράγοντας είναι η συμμετοχή των επιχειρήσεων. Θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες μελέτες για το τί χρήζει αλλαγής, διαμόρφωσης κ.λπ..

Η ευρύτερη βιομηχανική περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, έχει συνολική έκταση 11.293 στρέμματα περίπου και χωροθετείται εντός των Δημοτικών Ενοτήτων Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα και Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης. (σ.σ. τελικώς εξαιρέθηκε το πρώην στρατόπεδο Γκόνου). Στα 11.293 στρέμματα, κάτωθεν και άνωθεν της ΠΑΘΕ, λειτουργούν 875 επιχειρήσεις, Τα δομημένα οικόπεδα καλύπτουν επιφάνεια 7.017 στρεμμάτων, ενώ τα κτίρια καλύπτουν το 15% της επιφάνειας, δηλαδή 1.694,68 στρέμματα.

Στην περιοχή αυτή, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, μπορεί να ιδρυθεί Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (Ε.Π.Ε.), τα ακριβή όρια του οποίου θα προσδιοριστούν στην κοινή υπουργική απόφαση έγκρισης ανάπτυξης Ε.Π.Ε. που θα εκδοθεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 4982/2022. Δηλαδή, όπως προβλέπεται, το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (Ε.Π.Ε.) ιδρύεται και αναπτύσσεται στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις (Α.Β.Σ.), είτε με αίτηση της ενδιαφερόμενης Εταιρείας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.), είτε με δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ίδρυση, ανάπτυξη και λειτουργία του, από τη Γ.Γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Για την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης, απαιτείται να έχουν διαπιστωθεί σημαντικά λειτουργικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, η κάλυψη από τις δομημένες επιφάνειες να υπερβαίνει το 15,02% της οριοθετημένης έκτασης και, η αιτούμενη προς οριοθέτηση έκταση να έχει εμβαδό άνω των 100 στρεμμάτων, προϋποθέσεις που καλύπτονται στην περίπτωση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Καλοχωρίου.

 

The post Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης appeared first on Supply Chain.

]]>