Ευρώπη Archives - Supply Chain https://www.supply-chain.gr/category/epikairotita/ευρώπη/ Supply Chain Mon, 04 Dec 2023 12:50:11 +0000 el hourly 1 https://www.supply-chain.gr/wp-content/uploads/2020/05/cropped-favicon-32x32.jpg Ευρώπη Archives - Supply Chain https://www.supply-chain.gr/category/epikairotita/ευρώπη/ 32 32 Οδικές και διατροπικές μεταφορές στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ https://www.supply-chain.gr/%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf/ Mon, 04 Dec 2023 10:12:37 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=35158

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα, στις Βρυξέλλες, συμμετέχει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στην ατζέντα του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, περιλαμβάνεται η συζήτηση δέσμης μέτρων, προτάσεων […]

The post Οδικές και διατροπικές μεταφορές στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ appeared first on Supply Chain.

]]>

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα, στις Βρυξέλλες, συμμετέχει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, περιλαμβάνεται η συζήτηση δέσμης μέτρων, προτάσεων κανονισμών και οδηγιών, που αφορούν τους τομείς των οδικών και των διατροπικών μεταφορών.

Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του διαλόγου θα βρεθούν τα ζητήματα οδικής ασφάλειας και ειδικότερα η αναθεώρηση της Οδηγίας για τις Άδειες Οδήγησης, καθώς και για τη Διασυνοριακή Ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με παραβάσεις που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Σταϊκούρας θα έχει συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε., Αντίνα Βαλεάν, ενώ θα συμμετέχει σε άτυπο γεύμα εργασίας με αντικείμενο τη χρηματοδότηση έργων υποδομών του Διευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφορών (ΔΕΔ–Μ), κυρίως στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα επισκεφθεί το Κεστεκίδειο Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών, όπου πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών του, από τις Κτηριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤ.ΥΠ).

The post Οδικές και διατροπικές μεταφορές στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ appeared first on Supply Chain.

]]>
Διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων για ενδυνάμωση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου https://www.supply-chain.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%af%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%80%cf%8c%cf%81%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%b4%cf%85/ Mon, 04 Dec 2023 08:00:16 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=35164

Στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, υπό την Ισπανική Προεδρία, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη μιας πραγματικά ενοποιημένης και αποτελεσματικής αγοράς. Η πανδημία, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και οι φυσικές καταστροφές […]

The post Διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων για ενδυνάμωση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου appeared first on Supply Chain.

]]>

Στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, υπό την Ισπανική Προεδρία, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη μιας πραγματικά ενοποιημένης και αποτελεσματικής αγοράς.

Η πανδημία, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και οι φυσικές καταστροφές κατέδειξαν, όπως είπε,  τη σπουδαιότητας της συνδεσιμότητας στις μεταφορές και της ανθεκτικότητας στις υποδομές, κυρίως, στο σιδηροδρομικό δίκτυο, που παραμένει κατακερματισμένο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, η Ελλάδα, το προσεχές διάστημα, θα διεκδικήσει πόρους από τον υφιστάμενο και τον επόμενο Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility), για να ανατάξει και ενδυναμώσει το σιδηροδρομικό της δίκτυο, να ενισχύσει τις διασυνοριακές μεταφορές και να συνδέσει τον σιδηρόδρομό της με λιμάνια της χώρας.

The post Διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων για ενδυνάμωση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου appeared first on Supply Chain.

]]>
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής τεχνολογίας «net zero» στην ΕΕ https://www.supply-chain.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%cf%85%cf%80%ce%ad%cf%81-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bd%ce%af/ Wed, 22 Nov 2023 10:34:41 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34991 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τη θέση του επί της νομοθεσίας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής τεχνολογιών που απαιτούνται για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές ενέκρινε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νομοθετική πράξη για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών θέτει ως στόχο η Ευρώπη να παράγει το 40% των ετήσιων αναγκών της σε […]

The post Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής τεχνολογίας «net zero» στην ΕΕ appeared first on Supply Chain.

]]>
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τη θέση του επί της νομοθεσίας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής τεχνολογιών που απαιτούνται για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές ενέκρινε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η νομοθετική πράξη για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών θέτει ως στόχο η Ευρώπη να παράγει το 40% των ετήσιων αναγκών της σε τεχνολογίες μηδενικού ισοζυγίου έως το 2030, με βάση τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, αλλά και να παράγει το 25% της παγκόσμιας αγοράς. Αποσκοπεί επίσης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις όσον αφορά την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε αυτές τις τεχνολογίες.

Μέσω των τροποποιήσεων που προτείνει το Κοινοβούλιο για τη νομοθεσία, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της, ώστε να καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων, υλικών και μηχανημάτων για την παραγωγή τεχνολογιών μηδενικού ισοζυγίου. Προτείνεται, επίσης, ένας ευρύτερος -πιο ολοκληρωμένος- κατάλογος των τεχνολογιών που πρέπει να καλύπτονται, ο οποίος θα επικαιροποιείται τακτικά. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές συμπεριέλαβαν τις τεχνολογίες πυρηνικής σχάσης και σύντηξης, τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και συγκεκριμένες βιομηχανικές τεχνολογίες.

«Βιομηχανικές κοιλάδες»: βιομηχανικές ζώνες μηδενικών καθαρών εκπομπών

Το σχέδιο νομοθεσία διατηρεί δύο ταξινομήσεις έργων: έργα παραγωγής μηδενικής καθαρής τεχνολογίας και στρατηγικά έργα μηδενικού ισοζυγίου. Αποσκοπεί, επίσης, στον εξορθολογισμό της διαδικασίας αδειοδότησης, καθορίζοντας χρονοδιάγραμμα 9 έως 12 μηνών για τα «κανονικά» έργα και 6 έως 9 μηνών για την έγκριση στρατηγικής σημασίας έργων. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη δημιουργία πρωτοβουλιών «βιομηχανικών κοιλάδων», επιταχύνοντας τη διαδικασία αδειοδότησης με την ανάθεση τμημάτων της συλλογής στοιχείων περιβαλλοντικής αξιολόγησης στα κράτη μέλη.

Η νομοθεσία θα διαθέσει χρηματοδότηση από τα έσοδα των εθνικών συστημάτων εμπορίας εκπομπών και για τα πιο στρατηγικά σημαντικά έργα μέσω της Πλατφόρμας Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP), το οποίο αποτελεί βήμα προς ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.

«Με την έγκριση αυτής της πρότασης, οι ευρωβουλευτές δείχνουν ότι παίρνουν στα σοβαρά το στόχο να καταστεί η Ευρώπη κατάλληλη για βιομηχανική παραγωγή. Χωρίς αυτά τα μέτρα για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στη βιομηχανία και την καινοτομία μας, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές μέσω της αποβιομηχάνισης. Αυτή η πρόταση δείχνει ότι μπορούμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αυτό» δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Christian Ehler (ΕΛΚ, Γερμανία).

Η πρόταση του Κοινοβουλίου για την τελική μορφή της νομοθεσίας εγκρίθηκε με 376 ψήφους υπέρ, 139 κατά και 116 αποχές. Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει, επίσης, τη θέση του, μπορούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την τελική της μορφή.

Απαιτείται σημαντική συνεισφορά από τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας για τη στήριξη της επίτευξης των στόχων της Ευρώπης για το κλίμα για το 2030 και το 2050. Η Ευρώπη εισάγει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις τεχνολογίες και πολλές τρίτες χώρες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την επέκταση της σχετικής παραγωγικής τους ικανότητας.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Η νομοθετική πράξη ευθυγραμμίζεται με τις προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, υποστηρίζοντας τον στόχο της ΕΕ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας και διασφάλιση δίκαιης μετάβασης με παράλληλη παροχή οικονομικά προσιτής και βιώσιμης ενέργειας (πρόταση 3). Ο στόχος αυτός συνάδει με τον ρόλο της ΕΕ ως παγκόσμιας ηγετικής δύναμης στην πολιτική βιώσιμης ενέργειας και ευθυγραμμίζεται με τους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα. Συγκεκριμένα, η πράξη αντικατοπτρίζει την πρόταση 3 (μέτρα 1, 3, 5, 6), την πρόταση 11 (μέτρο 1), την πρόταση 12 (μέτρο 5), την πρόταση 17 (μέτρο 1) και την πρόταση 18 (μέτρο 2), οι οποίες αποσκοπούν συλλογικά στην προώθηση ενός βιώσιμου, ανθεκτικού και ανεξάρτητου ενεργειακού πλαισίου εντός της ΕΕ.

Απορροφήσεις άνθρακα: το σύστημα πιστοποίησης να ενισχύσει την πρακτική ζητά το ΕΚ

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης τεχνολογικών και φυσικών απορροφήσεων άνθρακα, στηρίζοντας τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2030.

Με 448 ψήφους υπέρ, 65 κατά και 114 αποχές, οι ευρωβουλευτές στήριξαν τη δημιουργία ενός συστήματος για τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ να καταμετρά, να παρακολουθεί και να ελέγχει τις απορροφήσεις άνθρακα, το οποίο θα συμβάλλει στην αύξηση της χρήσης σχετικών πρακτικών, στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και τη βιομηχανία, αλλά και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το σύστημα πρέπει να είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα και ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μητρώο της ΕΕ για τη διασφάλιση της διαφάνειας, την ενημέρωση του κοινού και την αποφυγή του κινδύνου απάτης και διπλής καταμέτρησης των απορροφήσεων άνθρακα.

Διαπιστώνουν επίσης την ανάγκη διάκρισης μεταξύ ορισμών, κριτηρίων ποιότητας και κανόνων για τις απορροφήσεις άνθρακα, την ανθρακοδεσμευτική γεωργία και την αποθήκευση άνθρακα σε προϊόντα, λόγω των διαφορών τους και των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.

Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Lídia Pereira (ΕΛΚ, Πορτογαλία) δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη τόσο σοβαρή που δεν μπορούμε να βασιστούμε αποκλειστικά στη μείωση των εκπομπών, αλλά πρέπει επίσης να αφαιρέσουμε άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Το εργαλείο αυτό μας επιτρέπει να επιτύχουμε ακριβώς αυτό, καθώς θεσπίζουμε κανόνες για τη ρύθμιση μιας αγοράς που μαστίζεται από την προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας, ασάφεια και έλλειψη εμπιστοσύνης. Η πιστοποίηση θα συμβάλλει στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων σε έργα αφαίρεσης άνθρακα, στηρίζοντας την κλιματική μετάβαση της Ευρώπης και προωθώντας την ηγετική της θέση σε θέματα κλίματος».

Το Κοινοβούλιο είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

The post Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής τεχνολογίας «net zero» στην ΕΕ appeared first on Supply Chain.

]]>
Υπέρ των νέων κανόνων για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από φορτηγά και λεωφορεία το ΕΚ https://www.supply-chain.gr/%cf%85%cf%80%ce%ad%cf%81-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bd%ce%ad%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%8c%ce%bd%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%84/ Wed, 22 Nov 2023 08:08:35 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34995

Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο για συνομιλίες με τα κράτη μέλη σχετικά με την ενίσχυση των στόχων μείωσης των εκπομπών CO2 για νέα βαρέα οχήματα όπως λεωφορεία, φορτηγά και ρυμουλκούμενα. Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση με 445 ψήφους υπέρ, 152 κατά και 30 αποχές. Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν φιλόδοξους στόχους […]

The post Υπέρ των νέων κανόνων για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από φορτηγά και λεωφορεία το ΕΚ appeared first on Supply Chain.

]]>

Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο για συνομιλίες με τα κράτη μέλη σχετικά με την ενίσχυση των στόχων μείωσης των εκπομπών CO2 για νέα βαρέα οχήματα όπως λεωφορεία, φορτηγά και ρυμουλκούμενα. Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση με 445 ψήφους υπέρ, 152 κατά και 30 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 για τα μεσαίου βάρους και τα βαρέα φορτηγά, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών οχημάτων (όπως τα απορριμματοφόρα, οι νταλίκες ή οι μπετονιέρες) και τα λεωφορεία. Οι στόχοι καθορίζονται στο 45% για την περίοδο 2030-2034, 65% για το 2035-2039 και 90% από το 2040.

Συμφωνούν με την πρόταση της Επιτροπής να επιτραπεί η ταξινόμηση αποκλειστικά μηδενικών εκπομπών νέων αστικών λεωφορείων από το 2030 και προτείνουν προσωρινή εξαίρεση (έως το 2035) για τα αστικά λεωφορεία που κινούνται με βιομεθάνιο, υπό αυστηρούς όρους.

Ο εισηγητής Bas Eickhout (Πράσινοι, Ολλανδία) δήλωσε: «Η μετάβαση προς φορτηγά και λεωφορεία μηδενικών εκπομπών είναι καίριας σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα, αλλά και για καθαρότερο αέρα στις πόλεις μας. Παρέχουμε σαφήνεια σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ευρώπη και σαφές κίνητρο για επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και το υδρογόνο. Βασιζόμαστε στην πρόταση της Επιτροπής, επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής των κανόνων και προσαρμόζοντας διάφορους στόχους και δείκτες αναφοράς στην πραγματικότητα, καθώς η μετάβαση κινείται ταχύτερα απ’ όσο περιμέναμε».

Ο εισηγητής Bas Eickhout απάντησε σε ερωτήματα δημοσιογράφων μετά την ψηφοφορία, την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, στις 13:30 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), στην αίθουσα συνέντευξης Τύπου Daphne Caruana Galizia (WEISS N -1/201) στο Στρασβούργο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη Τύπου σε μαγνητοσκόπηση στο Κέντρο Πολυμέσων του Κοινοβουλίου.

Το Κοινοβούλιο είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας.

 Σχετικές πληροφορίες

Στις 14 Φεβρουαρίου 2023, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για τον καθορισμό προτύπων εκπομπών CO2 για τα βαρέα οχήματα από το 2030 και μετά, προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και να μειώσει τη ζήτηση για εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Τα βαρέα οχήματα, όπως φορτηγά, αστικά λεωφορεία και λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων, ευθύνονται για περισσότερο από το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις οδικές μεταφορές και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 6% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη.

Εγκρίνοντας την έκθεση, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και την προώθηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και των επενδύσεων στην ανάπτυξη άλλων μη ρυπογόνων τεχνολογιών, όπως εκφράστηκαν στις προτάσεις 2(2) και 4(3) της τελικής έκθεσης με τις προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

The post Υπέρ των νέων κανόνων για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από φορτηγά και λεωφορεία το ΕΚ appeared first on Supply Chain.

]]>
Επίσημη Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 5G-LOGINNOV: Η Τεχνολογία 5G στην υπηρεσία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Λιμένων https://www.supply-chain.gr/%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b7-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%89/ Tue, 21 Nov 2023 10:35:21 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34976 5G-LOGINNOV

Το ευρωπαϊκό έργο 5G-LOGINNOV, μετά από 3 χρόνια  εντατικών ερευνών πάνω στην χρήση της  5G τεχνολογίας για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών διαχείρισης και μεταφοράς εμπορευμάτων σε 3 ευρωπαϊκούς λιμένες, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Στις 7 Νοεμβρίου 2023, η κοινοπραξία διοργάνωσε την επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου στο Πραιτωριανό Παλάτι στο Κόπερ της Σλοβενίας. Τοπικοί […]

The post Επίσημη Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 5G-LOGINNOV: Η Τεχνολογία 5G στην υπηρεσία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Λιμένων appeared first on Supply Chain.

]]>
5G-LOGINNOV

Το ευρωπαϊκό έργο 5G-LOGINNOV, μετά από 3 χρόνια  εντατικών ερευνών πάνω στην χρήση της  5G τεχνολογίας για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών διαχείρισης και μεταφοράς εμπορευμάτων σε 3 ευρωπαϊκούς λιμένες, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Στις 7 Νοεμβρίου 2023, η κοινοπραξία διοργάνωσε την επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου στο Πραιτωριανό Παλάτι στο Κόπερ της Σλοβενίας. Τοπικοί φορείς, ηγέτες του κλάδου, εταίροι του έργου και εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες της Σλοβενίας  παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας 5G και του πως μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικούς και πιο «έξυπνους» λιμένες.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, ζωντανές επιδείξεις και πρακτικές εφαρμογές των τριών πιλοτικών προγραμμάτων του έργου που έλαβαν χώρα στα λιμάνια της Σλοβενίας (Κόπερ), της Αθήνας (Ελλάδα) και του Αμβούργου (Γερμανία).

Το όραμα του 5G-LOGINNOV ήταν να βελτιστοποιήσει τις εμπορευματικές λειτουργίες και την εφοδιαστική αλυσίδα των ευρωπαϊκών λιμένων μέσω καινοτόμων εφαρμογών και συσκευών που υποστηρίζονται από την τεχνολογία 5G, το IoT, την ανάλυση δεδομένων με δυνατότητα AI, τα συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας επόμενης γενιάς, τη Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Κινητικότητα.

Τα πιλοτικά προγράμματα στην Αθήνα και το Κόπερ επικεντρώθηκαν στις εφαρμογές 5G Smart Logistics εντός των εγκαταστάσεων των λιμένων, ενώ ο πιλότος του Αμβούργου, εστίασε στην διασύνδεση του λιμένα με το οδικό δίκτυο μεταφορών και τις οδικές υποδομές που είναι αναγκαίες.

Κατά την επίσημη παρουσίαση, ο Παύλος Μπασαράς και ο Μάνος Βασιλόπουλος, από την ερευνητική μας ομάδα του i-sense Group, παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ελληνικού πιλότου από το λιμάνι του Πειραιά και πραγματοποίησαν ζωντανή επίδειξη των εφαρμογών που σχεδιάστηκαν και δοκιμάστηκαν σε πραγματικές συνθήκες.

Τα πιλοτικά σενάρια του ελληνικού πιλότου ήταν τα παρακάτω:

 • 5G&AI-enabled surveillance and monitoring
 • 5G&AI-enabled container seal detection
 • 5G&AI-enabled collision warning
 • 5G&AI-enabled collision warning
 • Predictive Maintenance.

Οι κύριοι στόχοι του ελληνικού πιλότου ήταν:

 • Η βελτίωση των λειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω τεχνητής νοημοσύνης (υπηρεσιών ανάλυσης βίντεο) και 5G που σχετίζονται με τον απομακρυσμένο έλεγχο λιμένων και την αυτοματοποίηση υπηρεσιών
 • Η μείωση του λειτουργικού κόστους
 • Η βελτίωση (αυτοματοποίηση) των λειτουργιών ασφάλειας
 • Η βελτιστοποίηση της συνέργειας εσωτερικών και εξωτερικών φορτηγών

Μάθετε περισσότερα για το 5G-LOGINNOV στο https://5g-loginnov.eu/.

The post Επίσημη Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 5G-LOGINNOV: Η Τεχνολογία 5G στην υπηρεσία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Λιμένων appeared first on Supply Chain.

]]>
Προς νέα μέτρα η ΕΕ για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από φορτηγά και λεωφορεία https://www.supply-chain.gr/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%81%ce%b1-%ce%b7-%ce%b5%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%84%ce%bc%ce%bf%cf%83/ Mon, 20 Nov 2023 10:18:18 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34950

Αύριο, Τρίτη 21 Νοεμβρίου, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη θέση του ενόψει διαπραγματεύσεων σχετικά με νέα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπομπών για νέα λεωφορεία, φορτηγά και ρυμουλκούμενα.

The post Προς νέα μέτρα η ΕΕ για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από φορτηγά και λεωφορεία appeared first on Supply Chain.

]]>

Αύριο, Τρίτη 21 Νοεμβρίου, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη θέση του ενόψει διαπραγματεύσεων σχετικά με νέα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπομπών για νέα λεωφορεία, φορτηγά και ρυμουλκούμενα.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με την ενίσχυση των απαιτήσεων για βαρέα οχήματα, όπως λεωφορεία, φορτηγά και ρυμουλκούμενα, για τη μείωση των εκπομπών CO2. Το Κοινοβούλιο προτείνει οι στόχοι να καθοριστούν στο 45% για την περίοδο 2030-2034, στο 70% για το 2035-2039 (σε σύγκριση με το 65% που πρότεινε η Επιτροπή) και στο 90% από το 2040. Συμφωνεί επίσης ότι νέα αστικά λεωφορεία, τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά, θα πρέπει να είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών από το 2030.

Σχετικές πληροφορίες

Στις 14 Φεβρουαρίου 2023, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για τον καθορισμό προτύπων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα βαρέα οχήματα από το 2030 και έπειτα, προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και να μειώσει τη ζήτηση για εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Τα βαρέα οχήματα, όπως φορτηγά, αστικά λεωφορεία και λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων, ευθύνονται για πάνω από 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις οδικές μεταφορές στην ΕΕ και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 6% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη.

The post Προς νέα μέτρα η ΕΕ για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από φορτηγά και λεωφορεία appeared first on Supply Chain.

]]>
Kαινοτόμες Τεχνολογίες Δέσμευσης Διοξειδίου του Άνθρακα στη Βιομηχανία μέσω HIRECORD https://www.supply-chain.gr/k%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%84%cf%8c%ce%bc%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b4%ce%ad%cf%83%ce%bc%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%bf/ Thu, 16 Nov 2023 09:23:03 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34909

H συνάντηση του πρώτου έτους υλοποίησης του προγράμματος HIRECORD: Καινοτόμες Τεχνολογίες Δέσμευσης Διοξειδίου του Άνθρακα από βιομηχανικές μονάδες μέσω μιας καινοτόμας τεχνολογίας, της περιστρεφόμενης κλίνης, έλαβε χώρα στο YORK, Μεγ. Βρετανία, στις 7 & 8 Νοεμβρίου 2023. H συνάντηση οργανώθηκε από το Νewcastle University με την συμμετοχή του επικεφαλής εταίρου ΕΚΕΤΑ – Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και των λοιπών εταίρων του προγράμματος: του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του TNO (NL), της ΜΟΝΤΖ (DE), CAO Hellas (GR), ELPEDISON (GR), Total Energies One Tech (FR), του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, του Imperial College London (UK), της Richard Alan Engineering (UK) και της Carbon Clean Solutions (UK).

The post Kαινοτόμες Τεχνολογίες Δέσμευσης Διοξειδίου του Άνθρακα στη Βιομηχανία μέσω HIRECORD appeared first on Supply Chain.

]]>

H συνάντηση του πρώτου έτους υλοποίησης του προγράμματος HIRECORD: Καινοτόμες Τεχνολογίες Δέσμευσης Διοξειδίου του Άνθρακα από βιομηχανικές μονάδες μέσω μιας καινοτόμας τεχνολογίας, της περιστρεφόμενης κλίνης, έλαβε χώρα στο YORK, Μεγ. Βρετανία, στις 7 & 8 Νοεμβρίου 2023. H συνάντηση οργανώθηκε από το Νewcastle University με την συμμετοχή του επικεφαλής εταίρου ΕΚΕΤΑ – Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και των λοιπών εταίρων του προγράμματος: του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του TNO (NL), της ΜΟΝΤΖ (DE), CAO Hellas (GR), ELPEDISON (GR), Total Energies One Tech (FR), του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, του Imperial College London (UK), της Richard Alan Engineering (UK) και της Carbon Clean Solutions (UK).

Η αντιμετώπιση των εκπομπών του θερμοκηπίου είναι μια επείγουσα αναγκαιότητα για την αποφυγή των επιβλαβών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.  Η χρήση ορυκτών καυσίμων έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα.  Οι τεχνολογίες που στοχεύουν στη δέσμευση CO2 από βιομηχανικά απαέρια, συχνά απαιτούν πολύ μεγάλο εξοπλισμό και κατανάλωση ενέργειας, ενέχοντας υψηλά κόστη.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως, το HIRECORD θα επιδείξει μονάδα δέσμευσης 10 τόνων/ημέρα CO2 με χρήση περιστρεφόμενης κλίνης πληρωτικού υλικού (ΠΚΛ) και του προηγμένου διαλύτη APBS-CDRMAX. Η επίδειξη θα γίνει σε μονάδα παραγωγής προϊόντων ασβέστη (CaO Hellas), στη Μαγνησία, σε μονάδα παραγωγής ρεύματος (ELPEDISON), στη Bοιωτία και σε διϋλιστήριο, στη Νορβηγία (TCM). Η προτεινόμενη τεχνολογία θα μειώσει 40-50% το κόστος δέσμευσης COσε σχέση με συμβατικές τεχνολογίες, τουλάχιστον 10 φορές το χωρικό αποτύπωμα (συσκευές πολύ μικρού όγκου, αλλά υψηλότατης απόδοσης), ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τη δεύτερη μέρα της συνάντησης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της RICHARD ALAN ENGINEERING που θα κατασκευάσει την μονάδα και το Translational Energy Research Center στο Sheffield (TERC), ένα ερευνητικό κέντρο πιλοτικής κλίμακας, που συνεργάζεται με τη βιομηχανία για να δοκιμάσει και να αναπτύξει λύσεις πράσινης ενέργειας για ένα μέλλον απελευθερωμένο από τον άνθρακα.

Το πρόγραμμα είναι διάρκειας τεσσάρων ετών και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το UKRI – UK Research & Innovation.

Περισσότερα για το πρόγραμμα και τις δράσεις του http://hirecord.eu/

The post Kαινοτόμες Τεχνολογίες Δέσμευσης Διοξειδίου του Άνθρακα στη Βιομηχανία μέσω HIRECORD appeared first on Supply Chain.

]]>
#WeDeliverForYou: Πώς η Toyota Material Handling θα υποστηρίξει τις μειώσεις εκπομπών στο Παρίσι 2024 https://www.supply-chain.gr/wedeliverforyou-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b7-toyota-material-handling-%ce%b8%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%8e%cf%83/ Fri, 27 Oct 2023 06:27:39 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34602

Η Toyota Material Handling Europe είναι ο επίσημος συνεργάτης για εξοπλισμό διαχείρισης υλικών στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024. Σε στενή συνεργασία με την Toyota Motor Europe - και σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα - η εταιρεία είναι τώρα σε θέση να δώσει πληροφορίες για το πώς θα υποστηρίξει τη δέσμευση ότι το Παρίσι 2024 θα εκπέμπει 50% λιγότερο CO2 από τους προηγούμενους αγώνες.

The post #WeDeliverForYou: Πώς η Toyota Material Handling θα υποστηρίξει τις μειώσεις εκπομπών στο Παρίσι 2024 appeared first on Supply Chain.

]]>

Η Toyota Material Handling Europe είναι ο επίσημος συνεργάτης για εξοπλισμό διαχείρισης υλικών στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024. Σε στενή συνεργασία με την Toyota Motor Europe – και σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα – η εταιρεία είναι τώρα σε θέση να δώσει πληροφορίες για το πώς θα υποστηρίξει τη δέσμευση ότι το Παρίσι 2024 θα εκπέμπει 50% λιγότερο CO2 από τους προηγούμενους αγώνες.

Ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου είναι η αποκλειστική χρήση ηλεκτροκίνητων ανυψωτικών, για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 για όλες τις μετακινήσεις εμπορευμάτων. Το έργο αποτελεί πρόκληση, παρέχοντας εξοπλισμό, φαγητό και αναψυκτικά σε περισσότερους από 15.000 αθλητές και 15 εκατομμύρια επισκέπτες. Τα μηχανήματα της Toyota θα τροφοδοτούνται από τις τελευταίες μπαταρίες ιόντων λιθίου της εταιρείας.

Ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της εταιρείας, Mark Peters, εξήγησε: «Βλέπουμε τους αγώνες ως μια τέλεια ευκαιρία για να παρουσιάσουμε τις προηγμένες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες σήμερα για απρόσκοπτη και αβίαστη διακίνηση αγαθών – συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των πιο πρόσφατων και καθαρότερων ενεργειακών λύσεων αλλά και της χρήσης συνδεσιμότητα για την παρακολούθηση του τρόπου χρήσης των μηχανημάτων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αυτό θα παρέχει πολύτιμα δεδομένα χρήσης που θα χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς για μελλοντικά έργα. Επίσης, μετράμε και τεκμηριώνουμε τις ακριβείς εκπομπές που παράγονται από τον εξοπλισμό μας για να διαμορφώσουμε τη βάση για μελλοντικές ενέργειες μας. Είναι μέρος της βασικής μας φιλοσοφίας που πρέπει να μετρήσουμε για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε».

Η Toyota Material Handling ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα επικοινωνίας που θα λειτουργεί κατά τους μήνες πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ο Peters συνεχίζει: «Η βιομηχανία logistics παίζει ζωτικό ρόλο στο υπόβαθρο της ζωής όλων. Εάν σκεφτείτε μόνο την παροχή καθημερινών αναγκών, όπως τρόφιμα, ποτά και φάρμακα για πάνω από 750 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη, το έργο είναι τεράστιο. Στη συνέχεια, προσθέτετε σε αυτό όλα όσα χρειάζονται, χρησιμοποιούν και φορούν οι καταναλωτές. Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη – 24/7 – και είναι από πολλές απόψεις αόρατη στους περισσότερους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, ο κλάδος μας κάνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός, στη χρήση ολοένα πιο αποτελεσματικής μεθοδολογίας και τεχνολογίας, στην καλύτερη χρήση της ενέργειας και των ανθρώπων, και στην εισαγωγή συναρπαστικών νέων αυτοματοποιημένων λύσεων. Τους επόμενους μήνες, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη συνεργασία μας με τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες ως πλατφόρμα για να παρέχουμε μια εικόνα του κόσμου της διαχείρισης υλικών σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».

Η Toyota Material Handling Europe θα μοιραστεί πολλά συναρπαστικά στοιχεία και πληροφορίες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εφοδιαστικής, καθώς και πληροφορίες για τις προηγμένες τεχνολογίες που αναπτύσσονται επί του παρόντος στον κλάδο. Στόχος τους είναι όχι μόνο να καθησυχάσουν τους καταναλωτές ότι γίνονται σημαντικά βήματα για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και να προσελκύσουν ταλαντούχους ανθρώπους, αποκαλύπτοντας ευκαιρίες στον κλάδο.

Μια άλλη πρωτοβουλία σε σχέση με τους Αγώνες είναι το πρόγραμμα «Start Your Impossible» της Toyota, που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και προκλήσεις κατά τους μήνες πριν από την εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων έργων της τοπικής τους κοινότητας. Οι κορυφαίοι θα κερδίσουν εισιτήρια για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχουν επίσης σχέδια για 55 εθελοντές που θα υποστηρίξουν τους Αγώνες.

Η μητρική εταιρεία της Toyota Material Handling Europe, η Toyota Industries Corporation, ανήκει στις εταιρείες του Ομίλου Toyota. Η Toyota είναι μέλος του Προγράμματος Olympic Partner (TOP) από το 2015 και η Toyota Motor Corporation έκτοτε παρέχει στους Αγώνες λύσεις και υπηρεσίες κινητικότητας.

The post #WeDeliverForYou: Πώς η Toyota Material Handling θα υποστηρίξει τις μειώσεις εκπομπών στο Παρίσι 2024 appeared first on Supply Chain.

]]>
Το Συμβούλιο της Ε.Ε. εγκρίνει τους νέους κανόνες εκπομπών CO2 βαρέων οχημάτων https://www.supply-chain.gr/%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5-%ce%b5-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%85/ Tue, 17 Oct 2023 13:31:45 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34436 εκπομπών CO2

Σε συμφωνία («γενική προσέγγιση») κατέληξε το Συμβούλιο της Ε.Ε. σχετικά με την πρόταση ενημέρωσης και ενίσχυσης του κανονισμού, που αφορά στα πρότυπα εκπομπών CO2 για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα, τα οποία είναι υπεύθυνα για πάνω από το 25% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που προκαλούν συνολικά οι οδικές μεταφορές στην Ε.Ε. Στόχος της πρότασης είναι η […]

The post Το Συμβούλιο της Ε.Ε. εγκρίνει τους νέους κανόνες εκπομπών CO2 βαρέων οχημάτων appeared first on Supply Chain.

]]>
εκπομπών CO2

Σε συμφωνία («γενική προσέγγιση») κατέληξε το Συμβούλιο της Ε.Ε. σχετικά με την πρόταση ενημέρωσης και ενίσχυσης του κανονισμού, που αφορά στα πρότυπα εκπομπών CO2 για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα, τα οποία είναι υπεύθυνα για πάνω από το 25% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που προκαλούν συνολικά οι οδικές μεταφορές στην Ε.Ε.

Στόχος της πρότασης είναι η περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 στον τομέα των οδικών μεταφορών και η εισαγωγή νέων στόχων για το 2030, το 2035 και το 2040. Οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν στην εκπλήρωση των φιλοδοξιών της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόταση στοχεύει, επίσης, να ενθαρρύνει την αύξηση του μεριδίου που καταλαμβάνουν τα βαρέα οχήματα μηδενικών εκπομπών στον στόλο της Ε.Ε., διασφαλίζοντας παράλληλα ότι διατηρούνται και ενισχύονται η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Η «γενική προσέγγιση» θα χρησιμεύσει ως εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας. Το κείμενο του Συμβουλίου προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της κύριας φιλοδοξίας της πρότασης της Επιτροπής για μείωση του κλιματικού αντίκτυπου του τομέα των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, αλλά και της παροχής στα κράτη μέλη κάποιας ευελιξίας στην εφαρμογή του τροποποιημένου κανονισμού.

Πεδίο εφαρμογής του κανονισμού και εξαιρέσεις

Σημαντικό είναι το γεγονός, πως η πρόταση διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού, ώστε σχεδόν όλα τα νέα βαρέα οχήματα με πιστοποιημένες εκπομπές CO₂ -συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων φορτηγών, των αστικών λεωφορείων, των πούλμαν και των ρυμουλκούμενων- να υπόκεινται σε στόχους μείωσης των εκπομπών.

Η εξαίρεση από τους στόχους μείωσης του CO₂ -όπως ορίζονται στον κανονισμό- θα έχει εφαρμογή σε κατασκευαστές μικρού όγκου παραγωγής και θα αφορά σε οχήματα που χρησιμοποιούνται για εξόρυξη, δασοκομία και γεωργία, όπως και σε ειδικά οχήματα για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες. Επιπλέον, εξαίρεση υπάρχει για οχήματα για χρήση στην πολιτική προστασία, τη δημόσια τάξη και την ιατρική περίθαλψη, αλλά και για επαγγελματικά οχήματα, όπως απορριμματοφόρα.

Τα κράτη μέλη τροποποίησαν τον ορισμό του «βαρέος επαγγελματικού οχήματος μηδενικών εκπομπών» μειώνοντας περαιτέρω το προτεινόμενο όριο, το οποίο εξακολουθεί να καλύπτει τα οχήματα υδρογόνου. Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρόσθεσαν μια υπο-ομάδα οχημάτων για να συμπεριλάβουν τα φορτηγά που συμμετέχουν σε συρμούς αυξημένου βάρους (EHC: Extra Heavy Combination). Στόχος είναι να ληφθούν καλύτερα υπόψη τα χαρακτηριστικά των εν λόγω φορτηγών, ειδικά όσον αφορά την ενεργειακή τους απόδοση.

Οι νέοι στόχοι έως το 2040

Σε συμφωνία με τους στόχους της Ε.Ε. για το κλίμα από το 2030 και μετά, το Συμβούλιο διατήρησε τους στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτός από τον στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 του 2025 κατά 15% που είχε ήδη προβλεφθεί, οι νέοι κανόνες εισάγουν τους εξής νέους στόχους:

 • Μείωση εκπομπών 45% από το 2030 (αύξηση από 30%)
 • Μείωση εκπομπών 65% από το 2035
 • Μείωση εκπομπών κατά 90% από το 2040

Σημειώνεται, πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να θέσουν τους σχετικούς στόχους μείωσης για τα ρυμουλκούμενα και τα ημιρυμουλκούμενα στο 7,5%.

Μηδενικοί ρύποι για τα αστικά λεωφορεία

Η προτεινόμενη τροπολογία εισάγει στόχο μηδενικών εκπομπών (100%) για τα αστικά λεωφορεία έως το 2035, ενώ θέτει ως ενδιάμεσο στόχο τη μείωση εκπομπών κατά 85% έως το 2030. Το Συμβούλιο συμφώνησε να εξαιρέσει τα υπεραστικά λεωφορεία από αυτόν τον στόχο.

Επιπλέον, το Συμβούλιο πρόσθεσε μια σειρά διατάξεων για να καταστεί πιο ολοκληρωμένη η ρήτρα αναθεώρησης, όπως η εξέταση των εθνικών επενδύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και των πιθανών περιορισμών λόγω ειδικής εδαφικής μορφολογίας ή καιρικών συνθηκών στα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη διευκρίνισαν, επίσης, τις διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων για αστικά λεωφορεία μηδενικών εκπομπών, ιδίως σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης που σχετίζονται με την ασφάλεια του εφοδιασμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η νομική ισχύς.

Η ρήτρα αναθεώρησης και τα επόμενα βήματα

Η αποτελεσματικότητα και ο αντίκτυπος του τροποποιημένου κανονισμού στους προαναφερθέντες στόχους, θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή το 2027, έναν χρόνο νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προταθεί. Στην αναθεώρηση της Επιτροπής θα πρέπει να αναφέρεται η πρόοδος στην ανάπτυξη των -δημόσιων και ιδιωτικών- υποδομών επαναφόρτισης και ανεφοδιασμού για εναλλακτικά καύσιμα.

Στην επανεξέτασή της, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εκπονήσει αξιολόγηση του ρόλου του διορθωτικού συντελεστή άνθρακα (CCF) στη μετάβαση προς την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών στον τομέα των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων.

Σημειώνεται, πως η «γενική προσέγγιση» θα χρησιμεύσει ως εντολή του Συμβουλίου για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας. Κατά τα γνωστά, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.

The post Το Συμβούλιο της Ε.Ε. εγκρίνει τους νέους κανόνες εκπομπών CO2 βαρέων οχημάτων appeared first on Supply Chain.

]]>
Οι θέσεις του IRU για τις προτάσεις της Ε.Ε. για «πράσινες» μεταφορές https://www.supply-chain.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-iru-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5-%ce%b5/ Tue, 17 Oct 2023 12:26:22 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34429

Στο πλαίσιο των φθινοπωρινών συναντήσεών τους, τα μέλη του IRU (Παγκόσμιος Οργανισμός Οδικών Μεταφορών) στην Ε.Ε. συζήτησαν και ενέκριναν επικαιροποιήσεις στις δύο προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελούν μέρος του λεγόμενου «Greening Transport Package», μιας δέσμης μέτρων, δηλαδή, που αποσκοπούν στις πιο «πράσινες» μεταφορές. Βάρη και Διαστάσεις Τα μέλη του IRU βελτίωσαν τη θέση τους […]

The post Οι θέσεις του IRU για τις προτάσεις της Ε.Ε. για «πράσινες» μεταφορές appeared first on Supply Chain.

]]>

Στο πλαίσιο των φθινοπωρινών συναντήσεών τους, τα μέλη του IRU (Παγκόσμιος Οργανισμός Οδικών Μεταφορών) στην Ε.Ε. συζήτησαν και ενέκριναν επικαιροποιήσεις στις δύο προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελούν μέρος του λεγόμενου «Greening Transport Package», μιας δέσμης μέτρων, δηλαδή, που αποσκοπούν στις πιο «πράσινες» μεταφορές.

Βάρη και Διαστάσεις

Τα μέλη του IRU βελτίωσαν τη θέση τους σχετικά με τα βάρη και τις διαστάσεις των επαγγελματικών οχημάτων. Παράλληλα, χαιρέτησαν τη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τροποποίηση των κανόνων της Ε.Ε., ενώ ζήτησαν αρκετές βελτιώσεις προκειμένου η πρόταση να έρθει πιο κοντά στην πραγματικότητα της αγοράς.

Αναλυτικότερα, τα μέλη του IRU τονίζουν πως οι τεχνολογικές εξελίξεις πρέπει να παρακολουθούνται στενά και να καταγράφονται οι επιχειρησιακές επιπτώσεις τους. Τα κίνητρα πρέπει να εξεταστούν παράλληλα με τους στόχους που ορίζονται στους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα πρότυπα CO2 για βαρέα οχήματα, τα οποία εστιάζουν στο 2040 και όχι στο 2035. Συγκεκριμένα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που έλαβε ήδη την υποστήριξη του Συμβουλίου- θέτει τους εξής στόχους: μείωση του CO2 κατά 45% έως το 2030, ακολουθούμενη από 65% το 2035 και 90% το 2040.

Η πρόταση προσφέρει επίσης τη δυνατότητα βελτίωσης της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των οδικών και συνδυασμένων μεταφορών. Επιπλέον, διευκολύνει τις δοκιμές καινοτόμων, πρωτότυπων οχημάτων, μια διαδικασία στην οποία ο IRU εμπλέκεται διαχρονικά σε ένα ερευνητικό πλαίσιο που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

 

 

CountEmissions EU

Τα μέλη του IRU ενέκριναν επίσης τη θέση τους σχετικά με την πρόταση «CountEmissions EU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στοχεύει στην εισαγωγή ενός εναρμονισμένου πλαισίου για τον τρόπο υπολογισμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG).

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται, πως η απόφαση να βασιστεί η πρόταση στο πρότυπο ISO14083:2023, είναι μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εναρμονίσει τις εκπομπές GHG, που προέρχονται από υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Το πρότυπο ISO ακολουθεί μια «Well-to-Wheels» (WtW) προσέγγιση, που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση όλων των φάσεων του κύκλου ζωής των καυσίμων, από την εξόρυξη πρώτων υλών έως τη χρήση τους.

Η πρόταση εισάγει, επίσης, μια προσέγγιση «δεσμευτικής συμμετοχής», που σημαίνει ότι οι operators που ήδη υπολογίζουν τις δικές τους εκπομπές GHG, θα πρέπει να τηρούν το νέο πλαίσιο της Ε.Ε. Για τον υπολογισμό των εκπομπών GHG, δίνεται στους operators η επιλογή να χρησιμοποιούν δεδομένα που προέρχονται απευθείας από τη δράση τους (πρωτεύοντα δεδομένα) ή προεπιλεγμένες τιμές (δευτερεύοντα δεδομένα). Οι τελευταίοι, θα πρέπει να λάβουν τις πληροφορίες από δύο βάσεις δεδομένων της Ε.Ε., τις οποίες θα δημιουργήσουν και θα διαχειρίζονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Στην ανακοίνωση του IRU τονίζεται πως η πρόταση δεν προσδιορίζει πότε θα πρέπει να δημιουργηθούν αυτές οι βάσεις δεδομένων.

Επιπλέον, μόλις οι operators υπολογίσουν τα δεδομένα εκπομπών GHG τους, αυτά θα πρέπει να επαληθευτούν από μια Αρχή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην πρόταση. Τα μέλη του IRU δεν παραλείπουν να αναφέρουν, πως παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εγκρίνει ειδικούς κανόνες για τη διαδικασία επαλήθευσης σε μεταγενέστερο στάδιο, το πεδίο εφαρμογής θα πρέπει εξαρχής να αποσαφηνιστεί στην πρόταση.

The post Οι θέσεις του IRU για τις προτάσεις της Ε.Ε. για «πράσινες» μεταφορές appeared first on Supply Chain.

]]>