e-CMR Archives - Supply Chain https://www.supply-chain.gr/tag/e-cmr/ Supply Chain Fri, 27 Oct 2023 09:18:02 +0000 el hourly 1 https://www.supply-chain.gr/wp-content/uploads/2020/05/cropped-favicon-32x32.jpg e-CMR Archives - Supply Chain https://www.supply-chain.gr/tag/e-cmr/ 32 32 Η Ελλάδα εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο e-CMR https://www.supply-chain.gr/%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%ac%cf%87%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%cf%8c%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bb%ce%bf-e-cmr/ Fri, 27 Oct 2023 09:18:02 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34624 ηλεκτρονικά δελτία αποστολής (e-CMR)

Με την υποστήριξη του IRU (Παγκόσμιος Οργανισμός Οδικών Μεταφορών) και της ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας), η ελληνική κυβέρνηση εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο e-CMR (ηλεκτρονικά δελτία αποστολής). Επιδεικνύοντας τη δέσμευσή της για τη μεταφορά εμπορευμάτων χωρίς χαρτιά (paperless), η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που προσχώρησε στην ψηφιακή έκδοση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη […]

The post Η Ελλάδα εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο e-CMR appeared first on Supply Chain.

]]>
ηλεκτρονικά δελτία αποστολής (e-CMR)

Με την υποστήριξη του IRU (Παγκόσμιος Οργανισμός Οδικών Μεταφορών) και της ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας), η ελληνική κυβέρνηση εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο e-CMR (ηλεκτρονικά δελτία αποστολής).

Επιδεικνύοντας τη δέσμευσή της για τη μεταφορά εμπορευμάτων χωρίς χαρτιά (paperless), η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που προσχώρησε στην ψηφιακή έκδοση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη διεθνή, οδική μεταφορά εμπορευμάτων (CMR).

Σημειώνεται, πως η πιλοτική χρήση της ψηφιακής φορτωτικής στη χώρα μας, είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2017 από τη Θεσσαλονίκη. Το επίσημο ντεμπούτο του e-CMR είχε πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2017, με την πρώτη συνοριακή διέλευση με ηλεκτρονικά δελτία αποστολής, να λαμβάνει χώρα μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

 

ηλεκτρονικά δελτία αποστολής (e-CMR)

 

Τα οφέλη των ηλεκτρονικών δελτίων αποστολής

Αξίζει να αναφερθεί, πως με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της «χαρτούρας», το e-CMR μειώνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των μεταφορικών εταιρειών, περιορίζοντας δραστικά τις καθυστερήσεις και τις αποκλίσεις στους τόπους παράδοσης.

Επιπλέον, το e-CMR ενισχύει τη διαφάνεια και την ασφάλεια σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, παρέχοντας πιο ακριβή δεδομένα για τον εντοπισμό αποστολών, αλλά και προσφέροντας πρόσβαση -σε πραγματικό χρόνο- στις πληροφορίες παραλαβής και παράδοσης. Ακόμα, από τη στιγμή που το e-CMR είναι ψηφιακό, οι εταιρείες μεταφορών μπορούν εύκολα να το ενσωματώσουν με άλλες υπηρεσίες.

Στην κοινή ανακοίνωση των IRU και ΟΦΑΕ, τονίζεται πως το πρότυπο e-CMR θα δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό κλάδο των logistics, να προσφέρει ακόμα πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πελάτες του, τόσο στις εθνικές όσο και στις διεθνείς μεταφορές.

 

The post Η Ελλάδα εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο e-CMR appeared first on Supply Chain.

]]>
Χρ. Αλεξοπούλου: Με το e-CMR υλοποιούμε μια ακόμα ψηφιακή μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την ψηφιοποίηση https://www.supply-chain.gr/%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-e-cmr-%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%8d/ Wed, 27 Sep 2023 10:20:46 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34131

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τον τομέα των Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου περί της Κύρωσης του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης επί του Συμβολαίου για τη Διεθνή Μεταφορά Εμπορευμάτων Οδικώς (CMR). Το Πρόσθετο Πρωτόκολλο αφορά στην εισαγωγή του ψηφιακού […]

The post Χρ. Αλεξοπούλου: Με το e-CMR υλοποιούμε μια ακόμα ψηφιακή μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την ψηφιοποίηση appeared first on Supply Chain.

]]>

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τον τομέα των Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου περί της Κύρωσης του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης επί του Συμβολαίου για τη Διεθνή Μεταφορά Εμπορευμάτων Οδικώς (CMR). Το Πρόσθετο Πρωτόκολλο αφορά στην εισαγωγή του ψηφιακού δελτίου παράδοσης, γνωστού ως e-CMR, στις μεταφορές εμπορευμάτων και εφαρμόζεται ήδη από δεκάδες χώρες.

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, η κυρία Αλεξοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «H κύρωση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου, το οποίο αφορά στο ψηφιακό δελτίο παράδοσης e-CMR, αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση για τον τομέα των εθνικών μεταφορών. Όπως συμβαίνει με κάθε ψηφιοποιημένη διαδικασία ή υπηρεσία, η χρήση του e-CMR αναμένεται να μειώσει τη γραφειοκρατία, να αυξήσει τη διαφάνεια και να περιορίσει το κόστος των μετακίνησης εμπορευμάτων και αγαθών. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, συνιστά ικανό λόγο υπερψήφισης του παρόντος σχεδίου νόμου.

Πρόκειται για μια ακόμα μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ψηφιοποίησης που υλοποιεί μεθοδικά από το 2019 η κυβέρνησή μας, με τα γνωστά και εμφανή θετικά αποτελέσματα στην λειτουργία του κράτους, της συνεργασίας του με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και των υπηρεσιών που προσφέρει σε πολίτες και επιχειρήσεις. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εφαρμόζουμε πιστά και μεθοδικά αυτήν τη στρατηγική, με στόχο την περαιτέρω ψηφιοποίηση εργασιών και διαδικασιών. Θυμίζω ότι αρχές Σεπτεμβρίου εισαγάγαμε την ψηφιοποίηση του πιστοποιητικού ταξινόμησης» τόνισε η κυρία Αλεξοπούλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών στην Ολομέλεια.

«H διεθνής μεταφορά εμπορευμάτων μέσω οδικών δικτύων διέπεται από ειδική Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, το λεγόμενο Συμβόλαιο για τη Διεθνή Μεταφορά Εμπορευμάτων Οδικώς. Η Σύμβαση αυτή αναφέρεται διεθνώς ως CMR.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου κυρώνουμε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο που αφορά στο ψηφιακό δελτίο παράδοσης, το λεγόμενο e-CMR.

Η αρχική Σύμβαση CMR υφίσταται ήδη πάνω από 67 χρόνια. Υπεγράφη στην Γενεύη, στις 19 Μαΐου 1956, και έχει επικυρωθεί από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Σε εφαρμογή αυτής, οι εταιρείες εμπορευμάτων, οι οδηγοί και όσοι παραλαμβάνουν αποστολές εμπορευμάτων οδικώς χρησιμοποιούν ένα τυποποιημένο δελτίο παράδοσης CMR, το οποίο παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με τα εμπορεύματα, τα μέρη μεταφοράς και τα σημεία παραλαβής. Μέχρι πρόσφατα, τα έγγραφα του CMR ήταν μόνο σε έντυπη μορφή, ενώ με το e-CMR περνάμε στην σύγχρονη εποχή.

Στην Γενεύη, στις 20 Φεβρουαρίου 2008, υπεγράφη το πρωτόκολλο για το e-CMR, αλλά εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2017, σε συνοριακή διέλευση μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

Πρόκειται για το δελτίο παράδοσης που θα εκδίδεται πλέον μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας από τον μεταφορέα, τον αποστολέα ή οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο για την εκτέλεση συμβολαίου μεταφοράς. Έτσι, το δελτίο παράδοσης που αναφέρεται στη Σύμβαση, καθώς και κάθε επικοινωνία που σχετίζεται με την εκτέλεση συμβολαίου μεταφοράς για το οποίο εφαρμόζεται η Σύμβαση, μπορεί να συνταχθεί μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας, χωρίς την ανάγκη χρήσης χαρτιού.

Αυτονόητα, το ψηφιακό δελτίο παράδοσης, το οποίο συμμορφώνεται με τις διατάξεις του παρόντος Πρωτοκόλλου, θεωρείται ισότιμο με το προβλεπόμενο στη Σύμβαση δελτίο παράδοσης και ως εκ τούτου έχει την ίδια αποδεικτική ισχύ και παράγει τα ίδια αποτελέσματα, με το έγχαρτο αντίστοιχό του.

Σε πρακτικό επίπεδο, το e-CMR επιτρέπει την ταχύτερη έκδοση παραστατικών λόγω της απλοποιημένης εισαγωγής δεδομένων, χωρίς την ανάγκη χρονοβόρων διαδικασιών χειρισμού χαρτιού, σάρωσης ή αρχειοθέτησης εγγράφων. Μειώνει, επίσης, τα σφάλματα εισαγωγής και επανεισαγωγής δεδομένων κατά την παράδοση και παραλαβή, διευκολύνει κατά πολύ την παρακολούθηση της πορείας των εμπορευμάτων προς τον προορισμό τους -ακόμα και σε πραγματικό χρόνο. Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να αναδείξουμε είναι ότι με την χρήση του, αυξάνεται η διαφάνεια στο σύστημα μεταφορών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του International Road-transport Union (IRU), του διεθνούς οργανισμού που εκπροσωπεί τον κλάδο των οδικών μεταφορών, το κόστος χειρισμού των δελτίων παράδοσης μπορεί να είναι τρεις έως τέσσερις φορές χαμηλότερο με τη χρήση του e-CMR, σε σχέση με το έγχαρτη διαδικασία που ακολουθείται στην αρχική Σύμβαση.

Η ακεραιότητα των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο ψηφιακό αρχείο εξασφαλίζεται, αφού τα στοιχεία παραμένουν πλήρη και αναλλοίωτα, εκτός προσθήκης ή αλλαγής που προκύπτει κατά τη συνήθη πορεία της επικοινωνίας, της αποθήκευσης και της εμφάνισης στην οθόνη.

Κάθε τροποποίηση επί του ψηφιακού δελτίου παράδοσης, πρέπει να μπορεί να διαπιστωθεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο. Είναι μια σημαντική παράμετρος που θα βοηθήσει στην πάταξη της παράτυπης ή και παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων.

Με άλλα λόγια, η ασφάλεια των πληροφοριών που διακινούνται μέσω του e-CMR υλοποιείται με τη χρήση διεθνώς καθιερωμένων μεθόδων, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη την παραχάραξη ή αλλοίωση στοιχείων, σε σχέση με τα έντυπα δελτία παράδοσης. Το e-CMR είναι απολύτως ασφαλές και εκτός των άλλων το αποδεικνύει η χρήση του από 34 άλλες χώρες. Για παρόμοιους λόγους, δεν υφίσταται φυσικά κανένα ζήτημα προστασίας ατομικών δεδομένων. Γενικότερα, είναι δεδομένο ότι τεχνικώς θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύονται οι συναλλαγές και θα ακολουθηθεί η πρακτική των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, όπως συμβαίνει με όλες τις διαδικασίες ψηφιοποίησης που υλοποιούμε.

Πέραν της τεχνολογικής παραμέτρου, για την οποία όπως ανέφερα υπάρχουν ήδη οι λύσεις, τα ζητήματα που σχετίζονται με την πρακτική εφαρμογή του e-CMR στην χώρα μας θα εξειδικευτούν με δευτερογενή νομοθεσία, με κοινές υπουργικές αποφάσεις, αφού υποστούν επεξεργασία από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και αφού μελετήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές, προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων μερών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κύρωση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου, το οποίο αφορά στο ψηφιακό δελτίο παράδοσης, αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση για τον τομέα των εθνικών μεταφορών. Μια μεταρρύθμιση απαραίτητη για την εναρμόνισή μας με το διεθνές περιβάλλον.

Όπως συμβαίνει με κάθε ψηφιοποιημένη διαδικασία ή υπηρεσία, η χρήση του e-CMR αναμένεται να μειώσει τη γραφειοκρατία, να αυξήσει τη διαφάνεια και να περιορίσει το κόστος των μετακίνησης εμπορευμάτων και αγαθών. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, συνιστά ικανό λόγο υπερψήφισης του παρόντος σχεδίου νόμου.

Εν τέλει, με την κύρωση του σχετικού Πρωτοκόλλου, διευκολύνουμε τις Εθνικές και Διεθνείς Μεταφορές Εμπορευμάτων που διενεργούνται οδικώς.

Πρόκειται για μια ακόμα μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ψηφιοποίησης που υλοποιεί μεθοδικά από το 2019 η κυβέρνηση μας, με τα γνωστά και εμφανή θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του κράτους, της συνεργασίας του με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των υπηρεσιών που προσφέρει σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εφαρμόζουμε πιστά και μεθοδικά αυτή τη στρατηγική, με στόχο την περαιτέρω ψηφιοποίηση εργασιών και διαδικασιών. Θυμίζω ότι αρχές Σεπτεμβρίου εισαγάγαμε την ψηφιοποίηση του πιστοποιητικού ταξινόμησης.

Θεωρούμε λοιπόν πολύ σημαντική την υιοθέτηση του e-CMR για τις ελληνικές μεταφορές και σας καλούμε να υπερψηφίσετε το παρόν σχέδιο νόμου.

Σας ευχαριστώ».

The post Χρ. Αλεξοπούλου: Με το e-CMR υλοποιούμε μια ακόμα ψηφιακή μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την ψηφιοποίηση appeared first on Supply Chain.

]]>
5+1 προτεραιότητες για τον κλάδο των Μεταφορών https://www.supply-chain.gr/51-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%bf-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%cf%84/ Thu, 24 Jun 2021 09:20:04 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=26652

Την επίλυση σειράς ζητημάτων που αφορούν στην ψηφιοποίηση εγγράφων μεταφοράς εμπορευμάτων, τη χρονομίσθωση επαγγελματικών αυτοκινήτων, τη χορήγηση κινήτρων για την απόσυρση των παλαιών φορτηγών και ανανέωση του στόλου, τη διαθεσιμότητα των οχημάτων, την εκπαίδευση – πιστοποίηση στελεχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και το blockchain, προωθεί η Επιτροπή Μελών Logistics του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

The post 5+1 προτεραιότητες για τον κλάδο των Μεταφορών appeared first on Supply Chain.

]]>

Την επίλυση σειράς ζητημάτων που αφορούν στην ψηφιοποίηση εγγράφων μεταφοράς εμπορευμάτων, τη χρονομίσθωση επαγγελματικών αυτοκινήτων, τη χορήγηση κινήτρων για την απόσυρση των παλαιών φορτηγών και ανανέωση του στόλου, τη διαθεσιμότητα των οχημάτων, την εκπαίδευση – πιστοποίηση στελεχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και το blockchain, προωθεί η Επιτροπή Μελών Logistics του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Τα ανωτέρω θέματα συζητήθηκαν στην 2η συνεδρίαση της επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο κ. Γιώργος Στάμνος (Goldair Cargo S.A.) και με καλεσμένη την κα Ηρώ Δουμάνη, Γενική Διευθύντρια της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών (ΟΦΑΕ) και Αντιπρόεδρο του World Road Transport Organization (IRU), η οποία έχει ιδιαίτερη γνώση των αντικειμένων και συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια ανάδειξης του κλάδου και επίλυσης θεμάτων γύρω από αυτόν.

Η κα Ηρώ Δουμάνη, αναφερόμενη στη χρονομίσθωση φορτηγών οχημάτων δημοσίας χρήσης, τόνισε ότι αυτή είναι πλέον δυνατή να εκτελεστεί μέσω του νέου νομικού πλαισίου, το οποίο είναι σε ισχύ τα τελευταία δύο χρόνια, αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να καλύπτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Για το ζήτημα του e-CMR σημείωσε ότι έχει τεθεί επιτυχώς σε πιλοτική βάση με τη συμμετοχή, προς το παρόν, λίγων ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά με την ένταξη τους επόμενους μήνες και της Γερμανίας, αναμένεται να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς.

Για το θέμα της ανανέωσης του στόλου, ο οποίος, ως γνωστό, είναι από τους παλαιότερους στην Ευρώπη, η Γενική Διευθύντρια της ΟΦΑΕ επισήμανε ότι δεν υπάρχει σχετική εξέλιξη παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την αγορά και τους φορείς προς την κυβέρνηση, όταν, όπως ανέφερε, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  και μέσα από διάφορα προγράμματα, όπως χρήση εναλλακτικών καυσίμων (ηλεκτροκίνηση, LNG-CNG, υδρογόνο) προωθούνται μέτρα στήριξης της ανανέωσης των στόλων. Σημειώνεται ότι για την Ελλάδα, μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι στην αγορά των μεταφορών δραστηριοποιούνται κυρίως πολύ μικρές επιχειρηματικές μονάδες, οι οποίες δεν δύνανται να έχουν εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα δανεισμού, σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, ακόμα και στη σύναψη μεγάλων συμβολαίων μεταφοράς.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της Επιτροπής Μελών Logistics του Επιμελητηρίου συζητήθηκε και το θέμα της διαθεσιμότητας φορτηγών για εξαγωγές κατά τη θερινή περίοδο. Ειδικότερα τονίστηκε ότι, οι εμπορικές εταιρείες κι οι εταιρείες διαμεταφορών θα πρέπει να προβαίνουν στη σύναψη συμβολαίων συνεργασίας με μεταφορικές εταιρείες, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την απρόσκοπτη διάθεση οχημάτων όλους τους μήνες του έτους, ακόμα και τους καλοκαιρινούς, οπότε μειώνεται η διαθεσιμότητα των φορτηγών και αυξάνονται τα κοστολόγια, λόγω αύξησης των αναγκών μεταφοράς νωπών φρούτων και λαχανικών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Επιτροπές Μελών διατίθενται στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου:  ΕΔΩ.

The post 5+1 προτεραιότητες για τον κλάδο των Μεταφορών appeared first on Supply Chain.

]]>
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη διασυνοριακή εφαρμογή του e-CMR στην Ελλάδα κατά τη διεθνή μεταφορά εμπορευμάτων της Nestlé Ηellas https://www.supply-chain.gr/%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1/ https://www.supply-chain.gr/%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1/#respond Tue, 16 Apr 2019 07:33:15 +0000 http://www.supply-chain.gr/?p=12711

Ημέρα – ορόσημο για την ψηφιοποίηση της Διεθνούς Φορτωτικής στην Ελλάδα η 12η Απριλίου 2019, αφού ολοκληρώθηκε το πρώτο δρομολόγιο διεθνούς μεταφοράς με την πλήρη εξάλειψη των έγγραφων διαδικασιών. Συγκεκριμένα, η Nestlé Hellas πραγματοποίησε εισαγωγή προϊόντων της από το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ισπανία προς τις αποθήκες τους στην Αθήνα. Τη μεταφορά των εμπορευμάτων πραγματοποίησε […]

The post Πραγματοποιήθηκε η πρώτη διασυνοριακή εφαρμογή του e-CMR στην Ελλάδα κατά τη διεθνή μεταφορά εμπορευμάτων της Nestlé Ηellas appeared first on Supply Chain.

]]>

Ημέρα – ορόσημο για την ψηφιοποίηση της Διεθνούς Φορτωτικής στην Ελλάδα η 12η Απριλίου 2019, αφού ολοκληρώθηκε το πρώτο δρομολόγιο διεθνούς μεταφοράς με την πλήρη εξάλειψη των έγγραφων διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, η Nestlé Hellas πραγματοποίησε εισαγωγή προϊόντων της από το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ισπανία προς τις αποθήκες τους στην Αθήνα. Τη μεταφορά των εμπορευμάτων πραγματοποίησε για λογαριασμό της Nestlé Hellas, η εταιρεία διεθνών μεταφορών MED FRIGO, η οποία και τα παρέδωσε  στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του 3PL συνεργάτη της Nestlé Hellas, την εταιρεία DIAKINISIS, στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Έτσι, καθίσταται η Ελλάδα ως μία από τις πρώτες χώρες που δοκιμάζει την εφαρμογή του e-CMR σε διασυνοριακή μεταφορά, με την Ισπανία, την Γαλλία καθώς και τις Κάτω Χώρες να προηγούνται, σημειώνοντας έτσι μια σημαντική επιτυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αποστολή των εμπορευμάτων της Nestlé Hellas από το εργοστάσιο της Ισπανίας προς την DIAKINISIS πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και απέδειξε πως η ψηφιοποίηση των μεταφορών μπορεί να είναι 100% συμβατή με κάθε νομική και πολιτειακή απαίτηση οδικής εμπορευματικής μεταφοράς εντός και εκτός συνόρων.

Παράλληλα, η διάθεση και χρήση όλων των απαραίτητων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ του φορτωτή Nestlé Ισπανίας, του μεταφορέα MED FRIGO και του παραλήπτη DIAKINISIS, αναβάθμισε στην πράξη την ποιότητα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών διεθνώς και στη χώρα μας.

Η συμμετοχή και ανταπόκριση των εργαζομένων των τριών επιχειρήσεων ήταν μεγάλη και η χρήση του e-CMR αποδείχθηκε ιδιαίτερα φιλική προς τον οδηγό και τους υπεύθυνους παράδοσης/παραλαβής των εμπορευμάτων που ήταν εφοδιασμένοι με smart phones όπου είχε ενσωματωθεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα e-CMR   της IRU – Διεθνούς Ένωσης Οδικών Μεταφορών. Η IRU ηγείται του συγκεκριμένου πιλοτικού έργου, και στην Ελλάδα μέσω της ΟΦΑΕ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος AEOLIX.

Την εκφόρτωση της πρώτης αποστολής διεθνούς μεταφοράς με τη χρήση e-CMR από την Ισπανία στην Ελλάδα παρακολούθησε στο Κέντρο Διανομής της DIAKINISIS, ο κ. Ανδρέας Πολάκις, Γενικός Διευθυντής Μεταφορών στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών όπως επίσης η Ανώτατη Διοίκηση και διευθυντικά στελέχη των Nestlé Hellas, MED FRIGO, DIAKINISIS, ΟΦΑΕ και OPERATIONS CENTER.

To Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών είναι επίσης εταίρος του Ευρωπαϊκού προγράμματος AEOLIX και συμμετέχει ενεργά στις δοκιμές του e-CMR με σκοπό να διερευνήσει την διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου για την ομαλή εύρυθμη πιθανή εφαρμογή του στην χώρα μας. Ο κος Πολάκις δήλωσε: «η συμμετοχή στο Πιλοτικό Πρόγραμμα εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του Υπουργείου για την ψηφιοποίηση των εντύπων μεταφοράς και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό διοικητικών διαδικασιών μέσω ψηφιακών μητρώων και εφαρμογών. Η υλοποίησή τους αναμένεται να συμβάλει στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς και της Εφοδιαστικής αλλά και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της νομιμότητας των μεταφορών».

Επίσης, οι εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετέχουν στην διασυνοριακή εφαρμογή του e-CMR δήλωσαν:

Βασίλης Πυρομάλης, Physical Logistics Manager Nestlé Hellas: «Όραμα της Nestle Hellas είναι να ενισχύει την ποιότητα ζωής και να συνεισφέρει σε ένα πιο υγιές μέλλον.  Η κατάργηση της χρήσης χαρτιού είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μεταφορών, ενώ παράλληλα βοηθάει τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των logistics με συνέργειες και οφέλη σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα».

Σωτήρης Μπρακατσέλος, Διευθύνων Σύμβουλος της  ΜΕD FRIGO: «H MEDFRIGO, όπως πάντα πρωτοπόρος στη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, συμμετέχει στο πρόγραμμα του ψηφιακού  CMR, με σκοπό τη διαμόρφωση του πλαισίου εφαρμογής του σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Αντώνης Κορνούτος, Διευθύνων Σύμβουλος της DIAKINISIS: «H ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ έχει  λάβει μέρος σε πολλά projects καινοτομίας  της εφοδιαστικής αλυσίδας, τόσο Ελληνικά όσο και Πανευρωπαϊκά με πιο πρόσφατο αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ονομασία SELIS (Shared European Logistics Intelligent Information Space). Mε χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση για την συμμετοχή μας στο πιλοτικό πρόγραμμα e-CMR, γιατί πιστεύουμε στα οφέλη που προκύπτουν όχι μόνο από την αυτοματοποίηση & ψηφιοποίηση διαδικασιών σε όλη την αλυσίδα, αλλά και τα περιβαλλοντολογικά οφέλη από τα Green Logistics».

 

 

 

 

The post Πραγματοποιήθηκε η πρώτη διασυνοριακή εφαρμογή του e-CMR στην Ελλάδα κατά τη διεθνή μεταφορά εμπορευμάτων της Nestlé Ηellas appeared first on Supply Chain.

]]>
https://www.supply-chain.gr/%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1/feed/ 0
Και η Nestlé στο πιλοτικό της ΟΦΑΕ για e-CMR https://www.supply-chain.gr/%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-nestle-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bb%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%cf%86%ce%b1%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-e-cmr/ https://www.supply-chain.gr/%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-nestle-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bb%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%cf%86%ce%b1%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-e-cmr/#respond Tue, 09 Apr 2019 08:50:29 +0000 http://www.supply-chain.gr/?p=12654

Το πιλοτικό πρόγραμμα e-CMR, το οποίο στην χώρα μας συντονίζεται από την ΟΦΑΕ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτό να έχουν ξεκινήσει δυναμικά τις δοκιμαστικές εφαρμογές. Πρόσφατα στο πιλοτικό εντάχθηκε και η Nestlé.

The post Και η Nestlé στο πιλοτικό της ΟΦΑΕ για e-CMR appeared first on Supply Chain.

]]>

Το πιλοτικό πρόγραμμα e-CMR, το οποίο στην χώρα μας συντονίζεται από την ΟΦΑΕ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτό να έχουν ξεκινήσει δυναμικά τις δοκιμαστικές εφαρμογές. Η Nestlé, με πρωταγωνιστική παγκόσμια παρουσία στον χώρο των τροφίμων και ποτών, ξεκίνησε τις δοκιμαστικές εφαρμογές την 1η Απριλίου 2019, κατά τη διενέργεια μεταφοράς εμφιαλωμένων νερών από το εργοστάσιό της «ΚΟΡΠΗ» που λειτουργεί στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας. Τον συντονισμό του έργου για την Nestlé Hellas έχει αναλάβει η κα Σωτηρία Μαραγκάκη, Transport Specialist στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, η οποία σε στενή συνεργασία με τους υπεύθυνους του εργοστασίου ΚΟΡΠΗ, φρόντισαν να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες για την φόρτωση των εμπορευμάτων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-CMR, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του πιλοτικού για την εταιρεία τους.

Η διαδικασία παράδοσης των εμπορευμάτων στις εγκαταστάσεις της DIAKINISIS και η ηλεκτρονική επιβεβαίωση μέσω της εφαρμογής e-CMR

Τη μεταφορά των εμπορευμάτων πραγματοποίησε η εταιρεία οδικών εμπορευματικών μεταφορών, Papageorgiou Transport & Logistics (PTL) με έδρα την Άρτα, η οποία διατηρεί πολυετή συνεργασία με τη Nestlé Hellas. Η PTL δραστηριοποιείται στον κλάδο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των μεταφορών από το 1954, διαθέτοντας σήμερα έναν σύγχρονο στόλο 20 ιδιόκτητων φορτηγών οχημάτων,  καθώς επίσης και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην Άρτα, παρέχοντας σύγχρονες υπηρεσίες μεταφορών & Logistics σε ένα ευρύ πελατολόγιο που περιλαμβάνει κάποιες από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Nestlé Hellas. Η συμμετοχή της εταιρείας στο πιλοτικό είναι μεγάλης σημασίας, καθώς η πολυετής εμπειρία που διαθέτει, θα συμβάλλει στην συγκέντρωση και αξιολόγηση ουσιαστικών δεδομένων.

Τα εμφιαλωμένα νερά ΚΟΡΠΗ μεταφέρθηκαν από φορτηγό της PTL στις εγκαταστάσεις της εταιρείας DIAKINISIS, η οποία κατέχει σημαντική θέση στην παροχή υπηρεσιών Logistics στην Ελλάδα και έχει έδρα στον Ασπρόπυργο Aττικής, όπου διατηρεί εγκαταστάσεις αποθηκευτικών χώρων συνολικής έκτασης άνω των 160.000τμ. Η ανταλλαγή των δεδομένων της μεταφοράς μεταξύ των τριών συμβαλλομένων, έγινε ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο, ενισχύωντας κατά αυτόν τον τρόπο την διαφάνεια καθώς και την ταχύτητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών.

Nestlé Hellas και DIAKINISIS θα συνεχίσουν τις δοκιμαστικές εφαρμογές e-CMR, ενώ παράλληλα σκοπεύουν και την επέκτασή τους σε νέα δρομολόγια μεταφοράς εμπορευμάτων από το εργοστάσιο της Nestlé Hellas στα Οινόφυτα, καθώς και σε διεθνή δρομολόγια εισαγωγών της εταιρείας από την Ισπανία στην χώρα μας με φορτηγά οχήματα της εταιρείας Medfrigo, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην έρευνα που εκπονείται μέσω του πιλοτικού προγράμματος στα πλαίσια του AEOLIX, και τελικά στην παροχή χρήσιμων πληροφοριών στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

The post Και η Nestlé στο πιλοτικό της ΟΦΑΕ για e-CMR appeared first on Supply Chain.

]]>
https://www.supply-chain.gr/%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-nestle-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bb%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%cf%86%ce%b1%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-e-cmr/feed/ 0