ΦΟΡΤΗΓΑ Archives - Supply Chain https://www.supply-chain.gr/tag/φορτηγα/ Supply Chain Mon, 06 Nov 2023 08:00:33 +0000 el hourly 1 https://www.supply-chain.gr/wp-content/uploads/2020/05/cropped-favicon-32x32.jpg ΦΟΡΤΗΓΑ Archives - Supply Chain https://www.supply-chain.gr/tag/φορτηγα/ 32 32 Λανσάρονται τα βαρέα, ηλεκτρικά φορτηγά της Scania https://www.supply-chain.gr/%ce%bb%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%ac%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%b1-%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%86%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b7/ Mon, 06 Nov 2023 07:03:17 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34756 βαρέα, ηλεκτρικά φορτηγά

Η Scania ξεκινά την παραγωγή των βαρέων, ηλεκτρικών φορτηγών της, που προορίζονται κυρίως για τις περιφερειακές μεταφορές. Τα επόμενης γενιάς ηλεκτρικά φορτηγά είχαν πρωτοπαρουσιαστεί τον Ιούνιο του 2022 και έκτοτε, τα βιβλία της Scania γεμίζουν παραγγελίες. Η παραγωγή λαμβάνει χώρα στην έδρα της Scania, στο εργοστάσιο του Södertälje της Σουηδίας. Αρχή γίνεται με τα ηλεκτρικά […]

The post Λανσάρονται τα βαρέα, ηλεκτρικά φορτηγά της Scania appeared first on Supply Chain.

]]>
βαρέα, ηλεκτρικά φορτηγά

Η Scania ξεκινά την παραγωγή των βαρέων, ηλεκτρικών φορτηγών της, που προορίζονται κυρίως για τις περιφερειακές μεταφορές. Τα επόμενης γενιάς ηλεκτρικά φορτηγά είχαν πρωτοπαρουσιαστεί τον Ιούνιο του 2022 και έκτοτε, τα βιβλία της Scania γεμίζουν παραγγελίες.

Η παραγωγή λαμβάνει χώρα στην έδρα της Scania, στο εργοστάσιο του Södertälje της Σουηδίας. Αρχή γίνεται με τα ηλεκτρικά φορτηγά με καμπίνες «R» και «S», που φέρουν δύο ηλεκτροκινητήρες στις κορυφαίες αποδόσεις των 400 ή 450 kW ισχύος (περίπου 610 hp). Τα εν λόγω eTrucks προσφέρονται σε εκδόσεις τράκτορα και μονού φορτηγού και εμφανίζουν μεικτό βάρος συρμού έως και 64 τόνων, με τη μέγιστη αυτονομία να αγγίζει τα 390 χλμ.

Πλήθος επιλογών

Αναλυτικότερα, ο τράκτορας λανσάρεται σε εκδόσεις 4×2 και 6×2, με απόσταση αξόνων 3.250-4.150 χλστ. Το μονό φορτηγό διαθέτει επιπλέον στην γκάμα του την έκδοση 6×2*4, ενώ η απόσταση των αξόνων φτάνει έως και τα 5.550 χλστ. Οι επιλογές σε καμπίνες και για τις δύο εκδόσεις είναι οι εξής: P, G, R και S.

 

βαρέα ηλεκτρικά φορτηγά

 

Οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν συνολικά έξι επιλογές σε ό,τι αφορά στην ισχύ των δύο ηλεκτροκινητήρων, οι οποίοι αποδίδουν 270, 300, 330, 360, 400 και 450 kW. Η ισχύς των ηλεκτρικών και μηχανικών PTO (Power Take Off) ποικίλει από τα 30 έως τα 260 kW, υποστηρίζοντας πλήθος εφαρμογών και υπερκατασκευών.

Δύο είναι οι επιλογές στις μπαταρίες, με την κορυφαία να εμφανίζει εγκαταστημένη χωρητικότητα 624 kWh (468 kWh η διαθέσιμη). Η εγκαταστημένη και διαθέσιμη χωρητικότητα της βασικής έκδοσης είναι στις 416 και 312 kWh, αντίστοιχα. Τα κελιά μπαταριών που χρησιμοποιεί η Scania προέρχονται από την επίσης σουηδική εταιρεία, Northvolt, και υπόσχονται πως θα μπορούν να κινούν τα ηλεκτρικά φορτηγά για 1,5 εκατ. χιλιόμετρα.

Υπερταχεία φόρτιση

Τα νέα βαρέα ηλεκτρικά φορτηγά της Scania έχουν δυνατότητα φόρτισης ισχύος έως και 350 kW. Ανά ώρα φόρτισης, προστίθενται 280 χλμ. αυτονομίας για τα οχήματα μεικτού βάρους 40 τόνων ή 200 χλμ. στις περιπτώσεις συρμών μεικτού βάρους 64 τόνων.

 

 

Προφανώς και η αυτονομία εξαρτάται απόλυτα από τη χρήση και τις εν γένει συνθήκες. Ωστόσο, η Scania -θέλοντας να δώσει μια τάξη μεγέθους- χρησιμοποιεί ως παράδειγμα ένα ανατρεπόμενο φορτηγό μεικτού βάρους 27 τόνων, το οποίο φέρει έξι πακέτα μπαταριών.

Το εν λόγω ηλεκτρικό φορτηγό εμφανίζει αυτονομία έως και 350 χλμ., ενώ η σύνδεση για μία ώρα σε έναν ταχυφορτιστή 350 kW, εξασφαλίζει 270 χλμ. επιπλέον διαδρομής. Συνδεδεμένο για μία ώρα σε έναν φορτιστή ισχύος 130 kW -και με δεδομένη την κατανάλωση των 1,3 kWh/χλμ. που εμφανίζει η ηλεκτρική γραμμή κίνησης- το ηλεκτρικό Scania αποκτά 100 χλμ. αυτονομίας.

 

βαρέα, ηλεκτρικά φορτηγά

 

 

The post Λανσάρονται τα βαρέα, ηλεκτρικά φορτηγά της Scania appeared first on Supply Chain.

]]>
Diesel φορτηγό της Renault μετατρέπεται σε ηλεκτρικό https://www.supply-chain.gr/diesel-%cf%86%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b7%ce%b3%cf%8c-%cf%84%ce%b7%cf%82-renault-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%b5-%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%81/ Wed, 01 Nov 2023 07:10:27 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34686 Η Renault Trucks ολοκλήρωσε πρόσφατα τη μετατροπή ενός diesel φορτηγού 12 τόνων, σε ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα μπαταρίας (BEV).

Η Renault Trucks ολοκλήρωσε πρόσφατα τη μετατροπή ενός diesel φορτηγού 12 τόνων, σε ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα μπαταρίας (BEV). Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την start-up εταιρεία, Novumtech, που έχει εμπειρία στον σχεδιασμό και την παραγωγή μπαταριών. Την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη παρείχε η ADEME, η Γαλλική Υπηρεσία για την Οικολογική Μετάβαση. Στόχος του εγχειρήματος […]

The post Diesel φορτηγό της Renault μετατρέπεται σε ηλεκτρικό appeared first on Supply Chain.

]]>
Η Renault Trucks ολοκλήρωσε πρόσφατα τη μετατροπή ενός diesel φορτηγού 12 τόνων, σε ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα μπαταρίας (BEV).

Η Renault Trucks ολοκλήρωσε πρόσφατα τη μετατροπή ενός diesel φορτηγού 12 τόνων, σε ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα μπαταρίας (BEV).

Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την start-up εταιρεία, Novumtech, που έχει εμπειρία στον σχεδιασμό και την παραγωγή μπαταριών. Την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη παρείχε η ADEME, η Γαλλική Υπηρεσία για την Οικολογική Μετάβαση. Στόχος του εγχειρήματος είναι να αξιολογήσει την περιβαλλοντική, τεχνική και οικονομική σκοπιμότητα και εφαρμοσιμότητα της ηλεκτρικής μετασκευής για βαρέα φορτηγά οχήματα.

Τα στάδια της μετατροπής

Η ηλεκτρική μετατροπή του 12τονου Renault Trucks D η μετατροπή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις «CampX by Volvo Group», που βρίσκονται στο εργοστάσιο της Renault Trucks στη Λυών.

Επιτεύχθηκε τροποποιώντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή τον κινητήρα, το κιβώτιο ταχυτήτων, το ντεπόζιτο καυσίμου και τη δεξαμενή AdBlue. Αφαιρέθηκαν όλα τα εξαρτήματα που σχετίζονται με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, όπως η υδραυλική αντλία για το τιμόνι, ο αεροσυμπιεστής για την ανάρτηση και τα φρένα, αλλά και ο συμπιεστής κλιματισμού.

 

Η Renault Trucks ολοκλήρωσε πρόσφατα τη μετατροπή ενός diesel φορτηγού 12 τόνων, σε ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα μπαταρίας (BEV).

 

Αυτά τα εξαρτήματα αντικαταστάθηκαν από έναν ηλεκτρικό κινητήρα απευθείας συνδεδεμένο με τον άξονα μετάδοσης κίνησης, μια μπαταρία ιόντων λιθίου 210 kWh, έναν ενσωματωμένο φορτιστή 22 kW, έναν ηλεκτρικό αεροσυμπιεστή για ανάρτηση και πέδηση, μια ηλεκτρο-υδραυλική αντλία το τιμόνι, έναν ηλεκτρικό συμπιεστή κλιματισμού και ένα ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης για την καμπίνα.

Το επόμενο στάδιο για αυτό το έργο είναι η πιστοποίηση του μετασκευασμένου φορτηγού, προκειμένου να επικυρωθεί η συμμόρφωσή του με τους ισχύοντες κανονισμούς. Μόλις ληφθεί αυτή η έγκριση, η Renault Trucks θα ξεκινήσει μια φάση δοκιμών στη Γαλλία, υπό πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Η αξία της κυκλικής οικονομίας

Σημειώνεται, πως η κυκλικότητα είναι ένας από τους στρατηγικούς τομείς εστίασης της Renault Trucks για την απαλλαγή από τις μεταφορές εμπορευμάτων με εκπομπές άνθρακα. Οι βιομηχανικές δραστηριότητες του κατασκευαστή, ο οποίος δεσμεύεται να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των οχημάτων που παράγει, αποτελούν μέρος μιας προσέγγισης κυκλικής οικονομίας που βασίζεται σε τρεις πυλώνες, δηλαδή την αναγέννηση, τη χρήση για άλλο σκοπό και την επαναχρησιμοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η Renault Trucks έχει εισαγάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού της διάρκειας ζωής των φορτηγών για τους μεταφορείς, ενθαρρύνοντας την επισκευή αντί για την ανανέωση. Επιπλέον -μέσω της επαναχρησιμοποίησης και χρησιμοποιώντας αυστηρές βιομηχανικές διαδικασίες- ο κατασκευαστής προσφέρει μια δεύτερη ζωή στα μεταχειρισμένα φορτηγά του.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 1.500 φορτηγά έχουν επαναχρησιμοποιηθεί στο εργοστάσιο μεταχειρισμένων φορτηγών στο Bourg-en-Bresse και 700 έχουν επισκευαστεί στο Κέντρο Μεταχειρισμένων Φορτηγών στη Λυών, εξοικονομώντας πάνω από 5.000 τόνους CO2.

 

The post Diesel φορτηγό της Renault μετατρέπεται σε ηλεκτρικό appeared first on Supply Chain.

]]>
Χρ. Αλεξοπούλου: Με το e-CMR υλοποιούμε μια ακόμα ψηφιακή μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την ψηφιοποίηση https://www.supply-chain.gr/%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-e-cmr-%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%8d/ Wed, 27 Sep 2023 10:20:46 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=34131

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τον τομέα των Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου περί της Κύρωσης του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης επί του Συμβολαίου για τη Διεθνή Μεταφορά Εμπορευμάτων Οδικώς (CMR). Το Πρόσθετο Πρωτόκολλο αφορά στην εισαγωγή του ψηφιακού […]

The post Χρ. Αλεξοπούλου: Με το e-CMR υλοποιούμε μια ακόμα ψηφιακή μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την ψηφιοποίηση appeared first on Supply Chain.

]]>

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τον τομέα των Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου περί της Κύρωσης του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης επί του Συμβολαίου για τη Διεθνή Μεταφορά Εμπορευμάτων Οδικώς (CMR). Το Πρόσθετο Πρωτόκολλο αφορά στην εισαγωγή του ψηφιακού δελτίου παράδοσης, γνωστού ως e-CMR, στις μεταφορές εμπορευμάτων και εφαρμόζεται ήδη από δεκάδες χώρες.

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, η κυρία Αλεξοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «H κύρωση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου, το οποίο αφορά στο ψηφιακό δελτίο παράδοσης e-CMR, αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση για τον τομέα των εθνικών μεταφορών. Όπως συμβαίνει με κάθε ψηφιοποιημένη διαδικασία ή υπηρεσία, η χρήση του e-CMR αναμένεται να μειώσει τη γραφειοκρατία, να αυξήσει τη διαφάνεια και να περιορίσει το κόστος των μετακίνησης εμπορευμάτων και αγαθών. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, συνιστά ικανό λόγο υπερψήφισης του παρόντος σχεδίου νόμου.

Πρόκειται για μια ακόμα μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ψηφιοποίησης που υλοποιεί μεθοδικά από το 2019 η κυβέρνησή μας, με τα γνωστά και εμφανή θετικά αποτελέσματα στην λειτουργία του κράτους, της συνεργασίας του με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και των υπηρεσιών που προσφέρει σε πολίτες και επιχειρήσεις. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εφαρμόζουμε πιστά και μεθοδικά αυτήν τη στρατηγική, με στόχο την περαιτέρω ψηφιοποίηση εργασιών και διαδικασιών. Θυμίζω ότι αρχές Σεπτεμβρίου εισαγάγαμε την ψηφιοποίηση του πιστοποιητικού ταξινόμησης» τόνισε η κυρία Αλεξοπούλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών στην Ολομέλεια.

«H διεθνής μεταφορά εμπορευμάτων μέσω οδικών δικτύων διέπεται από ειδική Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, το λεγόμενο Συμβόλαιο για τη Διεθνή Μεταφορά Εμπορευμάτων Οδικώς. Η Σύμβαση αυτή αναφέρεται διεθνώς ως CMR.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου κυρώνουμε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο που αφορά στο ψηφιακό δελτίο παράδοσης, το λεγόμενο e-CMR.

Η αρχική Σύμβαση CMR υφίσταται ήδη πάνω από 67 χρόνια. Υπεγράφη στην Γενεύη, στις 19 Μαΐου 1956, και έχει επικυρωθεί από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Σε εφαρμογή αυτής, οι εταιρείες εμπορευμάτων, οι οδηγοί και όσοι παραλαμβάνουν αποστολές εμπορευμάτων οδικώς χρησιμοποιούν ένα τυποποιημένο δελτίο παράδοσης CMR, το οποίο παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με τα εμπορεύματα, τα μέρη μεταφοράς και τα σημεία παραλαβής. Μέχρι πρόσφατα, τα έγγραφα του CMR ήταν μόνο σε έντυπη μορφή, ενώ με το e-CMR περνάμε στην σύγχρονη εποχή.

Στην Γενεύη, στις 20 Φεβρουαρίου 2008, υπεγράφη το πρωτόκολλο για το e-CMR, αλλά εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2017, σε συνοριακή διέλευση μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

Πρόκειται για το δελτίο παράδοσης που θα εκδίδεται πλέον μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας από τον μεταφορέα, τον αποστολέα ή οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο για την εκτέλεση συμβολαίου μεταφοράς. Έτσι, το δελτίο παράδοσης που αναφέρεται στη Σύμβαση, καθώς και κάθε επικοινωνία που σχετίζεται με την εκτέλεση συμβολαίου μεταφοράς για το οποίο εφαρμόζεται η Σύμβαση, μπορεί να συνταχθεί μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας, χωρίς την ανάγκη χρήσης χαρτιού.

Αυτονόητα, το ψηφιακό δελτίο παράδοσης, το οποίο συμμορφώνεται με τις διατάξεις του παρόντος Πρωτοκόλλου, θεωρείται ισότιμο με το προβλεπόμενο στη Σύμβαση δελτίο παράδοσης και ως εκ τούτου έχει την ίδια αποδεικτική ισχύ και παράγει τα ίδια αποτελέσματα, με το έγχαρτο αντίστοιχό του.

Σε πρακτικό επίπεδο, το e-CMR επιτρέπει την ταχύτερη έκδοση παραστατικών λόγω της απλοποιημένης εισαγωγής δεδομένων, χωρίς την ανάγκη χρονοβόρων διαδικασιών χειρισμού χαρτιού, σάρωσης ή αρχειοθέτησης εγγράφων. Μειώνει, επίσης, τα σφάλματα εισαγωγής και επανεισαγωγής δεδομένων κατά την παράδοση και παραλαβή, διευκολύνει κατά πολύ την παρακολούθηση της πορείας των εμπορευμάτων προς τον προορισμό τους -ακόμα και σε πραγματικό χρόνο. Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να αναδείξουμε είναι ότι με την χρήση του, αυξάνεται η διαφάνεια στο σύστημα μεταφορών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του International Road-transport Union (IRU), του διεθνούς οργανισμού που εκπροσωπεί τον κλάδο των οδικών μεταφορών, το κόστος χειρισμού των δελτίων παράδοσης μπορεί να είναι τρεις έως τέσσερις φορές χαμηλότερο με τη χρήση του e-CMR, σε σχέση με το έγχαρτη διαδικασία που ακολουθείται στην αρχική Σύμβαση.

Η ακεραιότητα των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο ψηφιακό αρχείο εξασφαλίζεται, αφού τα στοιχεία παραμένουν πλήρη και αναλλοίωτα, εκτός προσθήκης ή αλλαγής που προκύπτει κατά τη συνήθη πορεία της επικοινωνίας, της αποθήκευσης και της εμφάνισης στην οθόνη.

Κάθε τροποποίηση επί του ψηφιακού δελτίου παράδοσης, πρέπει να μπορεί να διαπιστωθεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο. Είναι μια σημαντική παράμετρος που θα βοηθήσει στην πάταξη της παράτυπης ή και παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων.

Με άλλα λόγια, η ασφάλεια των πληροφοριών που διακινούνται μέσω του e-CMR υλοποιείται με τη χρήση διεθνώς καθιερωμένων μεθόδων, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη την παραχάραξη ή αλλοίωση στοιχείων, σε σχέση με τα έντυπα δελτία παράδοσης. Το e-CMR είναι απολύτως ασφαλές και εκτός των άλλων το αποδεικνύει η χρήση του από 34 άλλες χώρες. Για παρόμοιους λόγους, δεν υφίσταται φυσικά κανένα ζήτημα προστασίας ατομικών δεδομένων. Γενικότερα, είναι δεδομένο ότι τεχνικώς θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύονται οι συναλλαγές και θα ακολουθηθεί η πρακτική των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, όπως συμβαίνει με όλες τις διαδικασίες ψηφιοποίησης που υλοποιούμε.

Πέραν της τεχνολογικής παραμέτρου, για την οποία όπως ανέφερα υπάρχουν ήδη οι λύσεις, τα ζητήματα που σχετίζονται με την πρακτική εφαρμογή του e-CMR στην χώρα μας θα εξειδικευτούν με δευτερογενή νομοθεσία, με κοινές υπουργικές αποφάσεις, αφού υποστούν επεξεργασία από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και αφού μελετήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές, προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων μερών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κύρωση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου, το οποίο αφορά στο ψηφιακό δελτίο παράδοσης, αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση για τον τομέα των εθνικών μεταφορών. Μια μεταρρύθμιση απαραίτητη για την εναρμόνισή μας με το διεθνές περιβάλλον.

Όπως συμβαίνει με κάθε ψηφιοποιημένη διαδικασία ή υπηρεσία, η χρήση του e-CMR αναμένεται να μειώσει τη γραφειοκρατία, να αυξήσει τη διαφάνεια και να περιορίσει το κόστος των μετακίνησης εμπορευμάτων και αγαθών. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, συνιστά ικανό λόγο υπερψήφισης του παρόντος σχεδίου νόμου.

Εν τέλει, με την κύρωση του σχετικού Πρωτοκόλλου, διευκολύνουμε τις Εθνικές και Διεθνείς Μεταφορές Εμπορευμάτων που διενεργούνται οδικώς.

Πρόκειται για μια ακόμα μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ψηφιοποίησης που υλοποιεί μεθοδικά από το 2019 η κυβέρνηση μας, με τα γνωστά και εμφανή θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του κράτους, της συνεργασίας του με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των υπηρεσιών που προσφέρει σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εφαρμόζουμε πιστά και μεθοδικά αυτή τη στρατηγική, με στόχο την περαιτέρω ψηφιοποίηση εργασιών και διαδικασιών. Θυμίζω ότι αρχές Σεπτεμβρίου εισαγάγαμε την ψηφιοποίηση του πιστοποιητικού ταξινόμησης.

Θεωρούμε λοιπόν πολύ σημαντική την υιοθέτηση του e-CMR για τις ελληνικές μεταφορές και σας καλούμε να υπερψηφίσετε το παρόν σχέδιο νόμου.

Σας ευχαριστώ».

The post Χρ. Αλεξοπούλου: Με το e-CMR υλοποιούμε μια ακόμα ψηφιακή μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την ψηφιοποίηση appeared first on Supply Chain.

]]>
Προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας ΦΙΧ αυτοκινήτου μεταφοράς τροφίμων https://www.supply-chain.gr/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%8b%cf%80%ce%bf%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ad%ce%ba%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b7-%ce%ac%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%ba%cf%85/ Wed, 28 Jul 2021 06:43:41 +0000 https://www.supply-chain.gr/?p=26932

Στο πλαίσιο εφαρμογής της υπ αριθμ Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 (Β'2161) Υ.Α. παρέχονται κατά λόγω αρμοδιότητας διευκρινιστικές οδηγίες για το άρθρο 12 κατηγορία II- παρ. 2: «Οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών» σχετικά με τη χορήγηση βεβαίωσης υγειονομικής καταλληλότητας.

The post Προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας ΦΙΧ αυτοκινήτου μεταφοράς τροφίμων appeared first on Supply Chain.

]]>

Στο πλαίσιο εφαρμογής της υπ αριθμ Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 (Β’2161) Υ.Α. παρέχονται κατά λόγω αρμοδιότητας διευκρινιστικές οδηγίες για το άρθρο 12 κατηγορία II- παρ. 2: «Οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών» σχετικά με τη χορήγηση βεβαίωσης υγειονομικής καταλληλότητας.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων προκειμένου να εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας ΦΙΧ αυτοκινήτου μεταφοράς τροφίμων θα πρέπει:

Οι αιτούντες για την χορήγηση της παραπάνω άδειας κυκλοφορίας εκτός των άλλων δικαιολογητικών, να προσκομίσουν

α) Βεβαίωση καταλληλότητας οχήματος της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγιεινής ή της αρμόδιας Περιφερειακής υπηρεσίας Κτηνιατρικής (κατά περίπτωση) με την οποία θα βεβαιούται, ότι το συγκεκριμένο όχημα, όπως είναι διασκευασμένο, είναι κατάλληλο για την υγιεινή μεταφορά των συγκεκριμένων ειδών.

β) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 με την οποία θα δηλώνουν ότι γνωρίζουν και θα τηρούν τις σχετικές διατάξεις για την υγιεινή μεταφορά ή διακίνηση των ειδών που πρόκειται να μεταφέρουν με το ΦΙΧ αυτοκίνητό τους».

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 της κατηγ. ΙΙ & 2 τα οχήματα μεταφοράς ανήκουν είτε σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, είτε σε ιδιώτη διανομέα για τη μεταφορά τροφίμων και ποτών

Οι απαιτήσεις που θέτει η Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία, οι οποίες αντανακλούν τις απαιτήσεις περί ασφάλειας τροφίμων, αφορούν τις παρακάτω παραμέτρους:

  • Οι χώροι των οχημάτων και οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τροφίμων πρέπει να είναι άρτιοι, καθαροί και κατάλληλοι για τα τρόφιμα που θα μεταφέρονται. Οι επιφάνειες θα πρέπει να είναι ανθεκτικές για τα μεταφερόμενα φορτία και ανθεκτικές στα χρησιμοποιούμενα απορρυπαντικά και απολυμαντικά σκευάσματα.
  • Τα οχήματα (δεν περιλαμβάνονται τα βυτιοφόρα οχήματα) και οι περιέκτες που προορίζονται για μεταφορά τροφίμων συνιστάται να είναι μόνο για αυτή τη χρήση.
  • Αν μαζί με τα τρόφιμα μεταφέρονται και άλλα είδη, θα υπάρχει απομονωμένος χώρος για την αποθήκευσή τους και σε καμία περίπτωση δε θα μεταφέρονται είδη που μπορεί να επηρεάσουν τα τρόφιμα ή ουσίες όπως καύσιμα, χημικά ή γεωργικά φάρμακα.
  • Πριν την φόρτωση των τροφίμων θα γίνεται υποχρεωτικά καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος, και θα τηρείται αντίστοιχο έντυπο καθαρισμού – απολύμανσης, όταν:

– Τα είδη των τροφίμων που είχαν προηγουμένως μεταφερθεί μπορεί να επιμολύνουν το νέο φορτίο.

– Έχει προηγηθεί μεταφορά μη τροφίμων, εφόσον αυτό μπορεί να προκαλέσει επιμόλυνση του προς μεταφορά φορτίου.

– Ο χώρος ή ο περιέκτης είναι ακάθαρτος και χρήζει καθαρισμού.

  • Τα τρόφιμα θα μεταφέρονται κατά τρόπο ώστε να μην επιμολύνονται ή υποβαθμίζονται από εξωγενείς παράγοντες (περιβάλλον).
  • Όταν πρέπει να διατηρείται η αλυσίδα ψύξης, τα οχήματα ή οι περιέκτες θα πρέπει να εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες συνθήκες με κατάλληλο τρόπο (αυτοδύναμο ψυκτικό μηχάνημα, ισοθερμική επένδυση , ηλεκτρισμός κ.λπ) ανάλογα με τον προβλεπόμενο χρόνο μεταφοράς και το είδος των τροφίμων.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρχουν αυτόματα καταγραφικά θερμοκρασιών και η θερμοκρασία των θαλάμων να μην είναι μικρότερη από τα κατώτατα όρια θερμοκρασίας διατήρησης του προϊόντος που μεταφέρεται.

  • Απαγορεύεται η μεταφορά μέσα στο ψυκτικό θάλαμο τροφίμων, που απαιτούν διαφορετικές θερμοκρασίες συντήρησης.

Η Βεβαίωση καταλληλότητας χορηγείται από τις αρμόδιες Δ/ νσεις Δημόσιας Υγείας των Π.Ε μετά από αυτοψία-έλεγχο του αυτοκινήτου στις παρακάτω περιπτώσεις:

1) για τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας ή μεταβολής αυτής,

2) για κάθε νόμιμη χρήση ( πχ συμμετοχή σε διαγωνισμό ).

Προς διευκόλυνσή των υπηρεσιών σας και ενιαία εφαρμογή επισυνάπτονται:

  1. Πρότυπο Έντυπο Αίτησης -Υπεύθυνης δήλωσης για χορήγηση βεβαίωσης καταλληλότητας οχήματος μεταφοράς τροφίμων ,
  2. Πρότυπο Βεβαίωσης Καταλληλότητας

Επισημαίνεται ότι ο Υγειονομικός Έλεγχος των οχημάτων που μεταφέρουν τρόφιμα/ ποτά ανήκει στην αρμοδιότητα των Υγειονομικών Υπηρεσιών και θα πρέπει να μεριμνήσουν για την διενέργεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχων σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες.

Οι βεβαιώσεις καταλληλότητας οχημάτων μεταφοράς ζωικών τροφίμων χορηγείται από τις αρμόδιες Δ/νσεις Κτηνιατρικής.

Για τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν υγρά τρόφιμα (από τα οποία εξαιρείται το πόσιμο νερό), κοκκώδη και αλευρώδη, η βεβαίωση καταλληλότητας χορηγείται από τον Ε.Φ.Ε.Τ και τις Περιφερειακές Δ/νσεις Εμπορίου.

Για τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν πόσιμο νερό ισχύει η σχετική (5) εγκύκλιος καθώς το πόσιμο νερό, σύμφωνα με την Γ1δ/Γ.Π.οικ.67322/6-9-2017(ΦΕΚ.3282/Β’) ΚΥΑ «Ποιότητα νερού, ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της οδηγίας 98/83/εκ του Συμβουλίου της Ε.Ε ,της 3ης Νοεμβρίου 1998, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2015 /1787 (Έ260,7-10-2015),δεν εντάσσεται στην έννοια του τροφίμου, καθώς παρέχεται με υποχρέωση της Πολιτείας σε όλους τους πολίτες της Επικράτειας ως δημόσιο αγαθό μη υπαγόμενο στους κανόνες της αγοράς.

The post Προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας ΦΙΧ αυτοκινήτου μεταφοράς τροφίμων appeared first on Supply Chain.

]]>
Μια Απαραίτητη Διόρθωση_Εκτός οι μεταφορείς (!) από την επιδότηση του ΕΠΑΝεκ για φυσικό αέριο στα φορτηγά https://www.supply-chain.gr/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%cf%8c%cf%81%ce%b8%cf%89%cf%83%ce%b7_%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1/ https://www.supply-chain.gr/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%cf%8c%cf%81%ce%b8%cf%89%cf%83%ce%b7_%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1/#respond Mon, 21 Jan 2019 09:07:45 +0000 http://www.supply-chain.gr/?p=11917

Το σωστό ρεπορτάζ απαιτεί και ανάλογες κινήσεις. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η προκήρυξη για το retrofitting φυσικού αερίου σε φορτηγά, ΔΕΝ περιλαμβάνει τελικώς τις επιχειρήσεις οδικών μεταφορών ή/και τους μεμονωμένους αυτοκινητιστές, αφήνοντας μια ακόμη ευκαιρία χρηματοδότησης να πάει χαμένη για τον κλάδο. Αντ' αυτού επιδοτούνται οι ιδιωτικοί στόλοι. Αναζητώντας -κατόπιν δικής σας παραίνεσης- τις λεπτομέρειες της προκήρυξης του ΕΠΑΝεκ, είμαστε εν αναμονή περαιτέρω στοιχείων από τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να σας μεταφέρουμε με σιγουριά ό,τι νεότερο.

The post Μια Απαραίτητη Διόρθωση_Εκτός οι μεταφορείς (!) από την επιδότηση του ΕΠΑΝεκ για φυσικό αέριο στα φορτηγά appeared first on Supply Chain.

]]>

Το σωστό ρεπορτάζ απαιτεί και ανάλογες κινήσεις. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η προκήρυξη για το retrofitting φυσικού αερίου σε φορτηγά, ΔΕΝ περιλαμβάνει τελικώς τις επιχειρήσεις οδικών μεταφορών ή/και τους μεμονωμένους αυτοκινητιστές, αφήνοντας μια ακόμη ευκαιρία χρηματοδότησης να πάει χαμένη για τον κλάδο. Αντ’ αυτού επιδοτούνται οι ιδιωτικοί στόλοι. Αναζητώντας -κατόπιν δικής σας παραίνεσης- τις λεπτομέρειες της προκήρυξης του ΕΠΑΝεκ, είμαστε εν αναμονή περαιτέρω στοιχείων από τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να σας μεταφέρουμε με σιγουριά ό,τι νεότερο.

Από ο,τι φαίνεται ωστόσο, εξαιρούνται (!) για μια ακόμη φορά οι επαγγελματίες του τομέα μεταφορών, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον του κλάδου, την αποσυμφόρηση του περιβάλλοντος κ.λπ.

Ανακαλούμε λοιπόν, υπεύθυνα την είδηση http://www.supply-chain.gr/Μέσω ΕΠΑΝεκ η επιδότηση για φυσικό αέριο στα φορτηγά και αναμένουμε νεότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομίας.

SC&Lmagazine

The post Μια Απαραίτητη Διόρθωση_Εκτός οι μεταφορείς (!) από την επιδότηση του ΕΠΑΝεκ για φυσικό αέριο στα φορτηγά appeared first on Supply Chain.

]]>
https://www.supply-chain.gr/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%cf%8c%cf%81%ce%b8%cf%89%cf%83%ce%b7_%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1/feed/ 0
Νέο σχέδιο από Ε.Κ. για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 https://www.supply-chain.gr/%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b5-%ce%ba-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%bf%ce%bc/ https://www.supply-chain.gr/%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b5-%ce%ba-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%bf%ce%bc/#respond Thu, 15 Nov 2018 09:02:28 +0000 http://www.supply-chain.gr/?p=11461

Το ΕΚ ενέκρινε σχέδια για περαιτέρω μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από φορτηγά μέχρι το 2030. Συγκεκριμένα, μόλις χθες (14/11/2018) το ΕΚ υιοθέτησε υψηλότερο στόχο (35%) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (30%) για τα νέα φορτηγά με σκοπό να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ μέχρι το 2030, με μεσοπρόθεσμο στόχο το 20% μέχρι το 2025.

The post Νέο σχέδιο από Ε.Κ. για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 appeared first on Supply Chain.

]]>

Το ΕΚ ενέκρινε  σχέδια για περαιτέρω μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από φορτηγά μέχρι το 2030. Συγκεκριμένα, μόλις χθες (14/11/2018) το ΕΚ υιοθέτησε υψηλότερο στόχο (35%) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (30%) για τα νέα φορτηγά με σκοπό να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ μέχρι το 2030, με μεσοπρόθεσμο στόχο το 20% μέχρι το 2025.

 Οι κατασκευαστές θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τα οχήματα μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών ρύπων (τα οποία παράγουν τουλάχιστον 50% λιγότερες εκπομπές από τα συμβατικά) θα αντιπροσωπεύουν το 20% των πωλήσεων μέχρι το 2030 και το 5% μέχρι το 2025.

 Πριν από το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει καταρτίσει σχέδια για  αξιόπιστες μετρήσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε πραγματικές συνθήκες.

 Κοινωνικός αντίκτυπος της απαλλαγής από τον άνθρακα

 Τα μέλη του ΕΚ αναγνωρίζουν ότι μια κοινωνικά αποδεκτή και ισορροπημένη μετάβαση σε μεταφορές χωρίς εκπομπές καυσαερίων απαιτεί αλλαγές σε όλη την αλυσίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας, με πιθανές αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις. Η ΕΕ θα πρέπει επομένως να βοηθήσει τους εργαζόμενους του κλάδου να αποκτήσουν καινούργιες δεξιότητες και διαφορετική μορφή δουλειάς, πράγμα που αφορά κυρίως τις περιοχές και τις κοινότητες που θα επηρεαστούν περισσότερο από τη μετάβαση.

 Κύκλος ζωής των εκπομπών

 Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από τα βαρέα οχήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και να προτείνει, εάν είναι απαραίτητο, στους κατασκευαστές την υποχρέωση να υποβάλλουν αναφορά.

 Δήλωση του εισηγητή

 Ο εισηγητής Bas Eickhout (Πράσινοι, Ολλανδία) δήλωσε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ θέτουμε κανόνες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των βαρέων οχημάτων. Ο κλάδος αναπτύσσεται γρήγορα και το ίδιο και η ρύπανση που προκαλεί. Συμφωνήσαμε σε μία πιο φιλόδοξη πρόταση από αυτή της Επιτροπής, πράγμα που είναι εφικτό λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε να κάνουμε χρήση νέων τεχνολογιών, και για το λόγο αυτό προτείνουμε μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές, για να πιέσουμε την αγορά να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες».

 Επόμενα βήματα

 Το ΕΚ υιοθέτησε τη θέση του με 373 ψήφους υπέρ, 285 κατά και 16 αποχές. Το ΕΚ θα ξεκινήσει τώρα τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των Υπουργών.

Τα βαρέα οχήματα αντιπροσωπεύουν το 27% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις οδικές μεταφορές και σχεδόν το 5% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ (στοιχεία από το 2016). Από το 1990, οι εκπομπές των βαρέων οχημάτων έχουν αυξηθεί κατά 25%, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, ενώ χωρίς μέτρα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Το κείμενο που εγκρίθηκε είναι διαθέσιμο εδώ http://www.europarl.europa.eu/plenary/el/texts-adopted.html

The post Νέο σχέδιο από Ε.Κ. για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 appeared first on Supply Chain.

]]>
https://www.supply-chain.gr/%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b5-%ce%ba-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%bf%ce%bc/feed/ 0