Η Ελλάδα εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο e-CMR
Τα ηλεκτρονικά δελτία αποστολής (e-CMR) είναι επισήμως γεγονός και στην Ελλάδα.
Με την υποστήριξη του IRU (Παγκόσμιος Οργανισμός Οδικών Μεταφορών) και της ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας), η ελληνική κυβέρνηση εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο e-CMR (ηλεκτρονικά δελτία αποστολής).
Επιδεικνύοντας τη δέσμευσή της για τη μεταφορά εμπορευμάτων χωρίς χαρτιά (paperless), η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που προσχώρησε στην ψηφιακή έκδοση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη διεθνή, οδική μεταφορά εμπορευμάτων (CMR).
Σημειώνεται, πως η πιλοτική χρήση της ψηφιακής φορτωτικής στη χώρα μας, είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2017 από τη Θεσσαλονίκη. Το επίσημο ντεμπούτο του e-CMR είχε πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2017, με την πρώτη συνοριακή διέλευση με ηλεκτρονικά δελτία αποστολής, να λαμβάνει χώρα μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.
Τα οφέλη των ηλεκτρονικών δελτίων αποστολής
Αξίζει να αναφερθεί, πως με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της «χαρτούρας», το e-CMR μειώνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των μεταφορικών εταιρειών, περιορίζοντας δραστικά τις καθυστερήσεις και τις αποκλίσεις στους τόπους παράδοσης.
Επιπλέον, το e-CMR ενισχύει τη διαφάνεια και την ασφάλεια σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, παρέχοντας πιο ακριβή δεδομένα για τον εντοπισμό αποστολών, αλλά και προσφέροντας πρόσβαση -σε πραγματικό χρόνο- στις πληροφορίες παραλαβής και παράδοσης. Ακόμα, από τη στιγμή που το e-CMR είναι ψηφιακό, οι εταιρείες μεταφορών μπορούν εύκολα να το ενσωματώσουν με άλλες υπηρεσίες.
Στην κοινή ανακοίνωση των IRU και ΟΦΑΕ, τονίζεται πως το πρότυπο e-CMR θα δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό κλάδο των logistics, να προσφέρει ακόμα πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πελάτες του, τόσο στις εθνικές όσο και στις διεθνείς μεταφορές.