GREPORT 2020: Η δυναμική του ελληνικού λιμενικού συστήματος

Με στοιχεία και αναλύσεις που καλύπτουν την περίοδο 2010-2019, αλλά και ιδιαίτερες ενότητες για τη συνδεσιμότητα των δύο μεγαλύτερων λιμένων της χώρας, και τις επιπτώσεις της πανδημίας στους ελληνικούς λιμένες κυκλοφόρησε το GREPORT 2020, η τρίτη έκδοση της μοναδικής ολοκληρωμένης κλαδικής μελέτης για την ελληνική λιμενική βιομηχανία.

Τη μελέτη επιμελούνται οι καθηγητές Γεώργιος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης, διδάσκοντες του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα, και εκδίδει η Ports & Shipping (P&S) Advisory.

Το “GREPORT2020” αναλύει τα οικονομικά μεγέθη και τη διακίνηση φορτίων και επιβατών στους 13 Οργανισμούς Λιμένος της χώρας και στην Σ.Ε.Π. Α.Ε., παρουσιάζοντας τις τάσεις τόσο συνολικά όσο και για κάθε Οργανισμό ξεχωριστά. Παρουσιάζει επίσης τις κυριότερες θεσμικές εξελίξεις στο ελληνικό λιμενικό σύστημα την τελευταία διετία. Η νέα  ενότητα “Focus” περιλαμβάνει στοιχεία για τη συνδεσιμότητα των δύο μεγάλων λιμένων της χώρας, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, στα διεθνή θαλάσσια μεταφορικά δίκτυα και την επίπτωση της πανδημία COVID-19 στα ελληνικά λιμάνια.

Στο επίκεντρο της ανάλυσής βρίσκονται  όλες οι αγορές που εξυπηρετούν οι Ελληνικοί λιμένες. Τα συμπεράσματα είναι πολύτιμα για όλους όσους ενδιαφέρονται για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού λιμενικού συστήματος.

«Τα θετικά στοιχεία, όπως η αύξηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, η συγκέντρωση της λιμενικής αγοράς, η συνδεσιμότητα των ελληνικών λιμένων, η ανθεκτικότητα της ακτοπλοΐας, η ανθεκτικότητα της κίνησης φορτίων στη περίοδο της πανδημίας, συνοδεύει η ανησυχία από την αισθητή απουσία επενδύσεων παρά τον αυξημένο κύκλο εργασιών των λιμένων» σημειώνει ο  εκ των επιμελητών της έκδοσης Θάνος Πάλλης.

Ειδικότερα, στα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης συμπεριλαμβάνονται

  • Η συνεχής ανάπτυξη της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από τους λιμένες της χώρας, την δεκαετία 2010-2019. Παρά την ύφεση της εθνικής οικονομίας, με την αύξηση να αγγίζει αθροιστικά το 307,3%, η σχετική διακίνηση διαμορφώθηκε στα 6,156 εκ. TEU το 2019
  • Η περαιτέρω ενίσχυση της συγκέντρωσης στην λιμενική αγορά διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, με το μερίδιο αγοράς του λιμένα του Πειραιά (σύνολο προβλητών ΣΕΠ ΑΕ και ΟΛΠ ΑΕ) να ανέρχεται ήδη στο 91,8% του συνόλου
  • Η μείωση κατά 16,1% των προσεγγίσεων πλοίων στους ελληνικούς λιμένες το 2020, εξαιτίας τα πανδημίας COVID – 19
  • Η ικανότητα «επιστροφής» της κίνησης ακτοπλοΐας στα επίπεδα διακίνησης προ της οικονομικής κρίσης (2010)
  • Η ενίσχυση της συνδεσιμότητας των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα παγκόσμια ναυτιλιακά δίκτυα. Την περίοδο 2010-2020, τα δρομολόγια τακτικών γραμμών αυξήθηκαν 79% ενώ η συνολική χωρητικότητα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που προσεγγίζουν στους ελληνικούς λιμένες αυξήθηκε 66%
  • Η αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών των 13 Οργανισμών Λιμένος, ο οποίος ανήλθε σε  €262,6 εκατ. το 2019 ,αυξημένος 30,2% σε σχέση με το 2010
  • Οι αισθητά μειωμένες επενδύσεις κατά 56,2% σε σχέση με την αρχή της δεκαετίας 2010-2019

«Η διαχρονική μελέτη των εργασιών και οικονομικών στοιχείων των Οργανισμών Λιμένων, παράλληλα με την ανάλυση των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο, προσφέρουν ιδιαίτερα στοιχεία για τις προσαρμογές στη στρατηγική τους, αλλά και την αναγκαία, μοναδική στη χώρα μας, καταγραφή δεδομένων για τους λιμένες η οποία μέχρι σήμερα απουσιάζει» αναφέρει ο εκ των επιμελητών της μελέτης κ. Γιώργος Βαγγέλας.

Το GREPORT 2020 είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού κόμβου PortEconomics.eu.