SuperTruck 2: πρόγευση στο μέλλον της Volvo Trucks

Με προηγμένη αεροδυναμική, μειωμένο βάρος και καινοτόμες τεχνολογίες, το SuperTruck 2 μας δίνει μια πρώτη γεύση για τα μελλοντικά, ακόμα πιο αποδοτικά, φορτηγά της Volvo.

Η Volvo Trucks Β. Αμερικής παρουσίασε πρόσφατα το πρόγραμμα SuperTruck 2, μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με το Υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α. (DOE), το οποίο ανέθεσε στους εταίρους να επιτύχουν 100% βελτίωση της απόδοσης των εμπορευματικών μεταφορών, παίρνοντας ως έτος αναφοράς το 2009.

Παρά τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, η Volvo Trucks όχι μόνο πέτυχε τον στόχο που τέθηκε, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, επιτυγχάνοντας αύξηση 134% στην απόδοση των εμπορευματικών μεταφορών.

 

SuperTruck 2

 

Σημειώνεται, πως το SuperTruck 2 πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, στο περίπτερο της Volvo Trucks στο Συνέδριο & Έκθεση Διαχείρισης των αμερικάνικων ενώσεων φορτηγών (MCE 2023), που πραγματοποιήθηκε στις 14-17 Οκτωβρίου, στο Ώστιν του Τέξας. Το φουτουριστικό φορτηγό προσέφερε μια πρόγευση για την αισθητική και τις τεχνολογίες των μελλοντικών φορτηγών της μάρκας.

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Ενέργειας των Η.Π.Α.

Το πρόγραμμα SuperTruck 2 του Υπουργείου Ενέργειας των Η.Π.Α. προωθεί την έρευνα και την ανάπτυξη, για τη βελτίωση της μεταφορικής απόδοσης των φορτηγών μεγάλων αποστάσεων (Class 8). Το πρόγραμμα στοχεύει να επιταχύνει την ανάπτυξη οικονομικά αποδοτικών, προηγμένων τεχνολογιών, που δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμες στην αγορά.

Στο πρόγραμμα, η Volvo Trucks συνεργάστηκε με τους εξής εταίρους: Bergstrom, Johnson Matthey, Metalsa, Michelin, Motivo Engineering, Oak Ridge National Laboratory, Knight Transportation, Wabash National, Wegmans και University of Michigan.

Η ρόλος της αεροδυναμικής στην αποδοτικότητα

Η προηγμένη αεροδυναμική ήταν το κλειδί για τη Volvo Trucks, για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης καυσίμου. Ξεκινώντας με μια τέλεια σφηνοειδή, «γλυπτή» καμπίνα που ενσωματώνει και το παρμπρίζ, ο τράκτορας έχει κοτσαρισμένο ένα πλήρως αεροδυναμικό τρέιλερ με φέρινγκ και ποδιές.

 

SuperTruck 2

 

Ειδική φροντίδα έχει υπάρξει συνολικά στην αεροδυναμική της μάσκας του φορτηγού, με τη Volvo Trucks να αντικαθιστά, επιπλέον, τους παραδοσιακούς εξωτερικούς καθρέπτες με ένα βελτιωμένο σύστημα καμερών, προκειμένου να μειώσει την αντίσταση κατά περισσότερο από 4%.

Ο συρμός στο σύνολό του, σχεδιάστηκε για να μετατοπίζει ομαλά τον αέρα με ελάχιστη αντίσταση, γεγονός που επέφερε μία χαμηλότερη κατά 50% αντίσταση συγκριτικά με το 2009. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 20% βελτίωση στην αεροδυναμική αντίσταση σε σχέση με το παλαιότερο, SuperTruck 1 της Volvo Trucks. Περίπου τα δύο τρίτα της μείωσης της οπισθέλκουσας στο SuperTruck 1 σε σχέση με το έτος βάσης (2009), προήλθαν από αεροδυναμικές παρεμβάσεις στο επικαθήμενο τρέιλερ, το οποίο σχεδιάστηκε ώστε να μοιάζει ενιαίο με τον τράκτορα.

Δεδομένου ότι το SuperTruck 2 διαθέτει επίσης βελτιστοποιημένο τρέιλερ, η περαιτέρω βελτίωση της αεροδυναμικής μπορεί να αποδοθεί στην ολοκαίνουργια σχεδίαση της καμπίνας -συμπεριλαμβανομένου ενός ριζικά διαφορετικού παρμπρίζ- ενώ το SuperTruck 1 ήταν απλώς μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της καμπίνας του VNL 670.

Η συνδρομή της μείωσης του βάρους

Εκτός από τη βελτίωση της αεροδυναμικής, οι μηχανικοί εφάρμοσαν διάφορες στρατηγικές μείωσης βάρους, καταφέρνοντας να επιτύχουν ένα βάρος συρμού της τάξης των μόλις 12,25 τόνων. Η Volvo Trucks επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια διαμόρφωση 4×2, η οποία δεν είναι συνηθισμένη στις ΗΠΑ, αλλά χρησιμοποιείται συχνά στην Ευρώπη.

 

SuperTruck 2

 

Το φορτηγό σχεδιάστηκε ώστε να μπορεί να δεχθεί αρχιτεκτονική 6×2 ή 6×4, ενώ η μικρότερη σε διαστάσεις καμπίνα είναι ελαφρύτερη και συνδυάζεται με ένα σασί αλουμινίου, που χρησιμοποιεί ένα ελαφρύ, βελτιστοποιημένο σύστημα αξόνων. Το ύψος του αμαξώματος αυξομειώνεται κατά 3 ίντσες, προκειμένου να περιορίζεται η αντίσταση που δέχεται το εμπρόσθιο μέρος του φορτηγού. Η Volvo Trucks συνεργάστηκε επίσης με τη Michelin, για να συμπεριλάβει ελαφριά, ελαστικά χαμηλής τριβής, διάστασης μόλις 19,5 ιντσών, τόσο στο SuperTruck 2 όσο και στο τρέιλερ.

Το ήπια υβριδικό σύστημα 48 volt

Τέλος, το Volvo Trucks SuperTruck 2 διαθέτει ένα ήπια υβριδικό σύστημα 48 volt, που λειτουργεί ως γεννήτρια με ενσωματωμένο εκκινητή. Αυτό παρέχει ισχύ για τον εξοπλισμό άνεσης του οδηγού, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρως ηλεκτρικού συστήματος ψύξης και θέρμανσης, που επιτρέπει στον οδηγό να αποφεύγει να αφήνει το φορτηγό το ρελαντί κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ανάπαυσης.

 

SuperTruck 2