Ενεργοποίηση 7 πηγών χρηματοδότησης για αναβάθμιση των υποδομών και μεταφορών της χώρας

Τις χρηματοδοτικές πηγές που αξιοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την υποστήριξη των έργων που υλοποιούνται και προγραμματίζονται σε όλη την επικράτεια, αλλά και τη συνεισφορά του τομέα των κατασκευών στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ανέλυσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του, στην Θεσσαλονίκη, στο Συνέδριο «Thessaloniki Summit 2023», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Οι 7 πηγές χρηματοδότησης των έργων στην Ελλάδα είναι:
  • Οι πόροι, από το εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, της νέας προγραμματικής περιόδου
  • ο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από την υφιστάμενη κατανομή πόρων και την ανακατανομή ποσών
  • Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν οι πληγείσες περιοχές των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
  • Η δανειοδότηση – με καλούς όρους – από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • Η χρηματοδότηση των έργων μέσα από ένα πιο υγιές και σταθερό – σήμερα – τραπεζικό σύστημα
  • Η αξιοποίηση πόρων μέσα από τον υφιστάμενο και τον μελλοντικό Μηχανισμό υπό τον τίτλο «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility)
  • Η άντληση πόρων από τον ίδιο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσα από την αξιοποίηση δημοσιονομικού χώρου, που σταθερά δημιουργείται τα τελευταία χρόνια
Η λίστα του υπουργείου Υποδομών του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 2,5 δισ. ευρώ
  1. Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας E65 – Βόρειο Τμήμα, π/υ 442 εκατ. ευρώ: Το έργο αφορά τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Έργου Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), για το τμήμα Τρίκαλα-Γρεβενά μήκους 70,47 χλμ. μέσω Σύμβασης Παραχώρησης. Το έργο έχει ξεκινήσει από το Γ’ τρίμ. 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.
  2. Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.), π/υ 476 εκατ. ευρώ
  • Τμήμα “Χανιά-Ηράκλειο”, με σύμβαση παραχώρησης, π/υ 200 εκατ. ευρώ: Το έργο αφορά τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση τμήματος του ΒΟΑΚ από Χανιά έως Ηράκλειο (Κόμβος Χερσονήσου) που αναβαθμίζεται σε αυτοκινητόδρομο μήκους 157 χλμ., μέσω Σύμβασης Παραχώρησης. Συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και από ιδιωτική χρηματοδότηση, με συνολικό π/υ ύψους 1,6 δισ.
  • Τμήμα “Χερσόνησος-Νεάπολη”, με ΣΔΙΤ: Έχει γίνει η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου. Το έργο συγχρηματοδοτείται, με συνολικό π/υ ύψους 290 εκατ. ευρώ
  • Τμήμα “Νεάπολη-Άγ. Νικόλαος”, δημόσιο έργο, π/υ 186 εκατ. ευρώ: Το έργο αφορά τη βελτίωση-διαπλάτυνση του υφιστάμενου τμήματος Νεάπολη-Άγ. Νικόλαος στην ΠΕ Λασιθίου σε 4ιχνη αρτηρία με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, διαχωρισμένου καταστρώματος κυκλοφορίας, συνολικού πλάτους 22,50 μ.
  1. Περιφερειακά Αεροδρόμια EASA, π/υ 134 εκατ. ευρώ: Το έργο αφορά υλοποίηση παρεμβάσεων στα 13 περιφερειακά Αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece (Κέρκυρας, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Άκτιου, Χανίων, Ρόδου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Κω, Σκιάθου, Μυτιλήνης και Σάμου), με σκοπό τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).
  2. Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Υποδομών και Μεταφορών, π/υ 10 εκατ. ευρώ: Το έργο μεταρρύθμισης αφορά την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, τη διαχείριση χαρτοφυλακίου έργων και περιουσιακών στοιχείων και την παροχή ακριβούς πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο για τα στάδια όλων των εκτελούμενων έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  3.  Έξυπνες Γέφυρες, π/υ 80,68 εκατ. ευρώ: Στόχος του έργου είναι η παροχή έξυπνων υπηρεσιών προληπτικής συντήρησης γεφυρών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η επίτευξη του στόχου θα πραγματοποιηθεί μέσω των εξής σταδίων του έργου. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω του ΤΕΕ. Έναρξη: 2023.
  4. Μετασχηματισμός Σιδηροδρομικών Οργανισμών ΟΣΕ Α.Ε. – ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., π/υ 5 εκατ. ευρώ:  Το έργο μεταρρύθμισης αφορά τον μετασχηματισμό των Σιδηροδρομικών Οργανισμών ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ μέσω της βελτίωσης της ελκυστικότητας, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητάς τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και των χρηστών.
  5. Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας, π/υ 675 εκατ. ευρώ: Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας σε περισσότερα από 7000 σημεία που εκτείνονται σε 2.500 χιλιόμετρα στο οδικό δίκτυο ολόκληρης της χώρας.  Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο διακριτά μέρη:
  • Πρόγραμμα ΠΕΒΟΑ Εγνατίας Οδού, π/υ 450 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί από την Εγνατία, το ΥΠΥΜΕ και τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου
  • Πρόγραμμα επεμβάσεων οδικής ασφάλειας του ΥΠΕΣ, π/υ 225 εκατ. ευρώ
  1.  Ηλεκτρονικά Διόδια: Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου, φιλικού προς τον χρήστη και οικονομικά αποδοτικού, διαλειτουργικού, ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων στην Ελλάδα.
  2.  Ανάταξη/Αναβάθμιση Σιδηροδρομικού Δικτύου, με ΣΔΙΤ, π/υ 130 εκατ. ευρώ: Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού Δικτύου της χώρας και θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ.
  3. Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΟΣΕ, με ΣΔΙΤ, π/υ 24 εκατ. ευρώ: Το έργο αφορά τον απαραίτητο μετασχηματισμό των  υποδομών του ΟΣΕ,  ώστε να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες και τους τελικούς επιβάτες.
  4. Προμήθεια Ηλεκτρικών Αστικών Λεωφορείων, π/υ 100 εκατ. ευρώ: Το έργο αφορά στην προμήθεια για τις μείζονες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης 220 Αστικών Οχημάτων με στόχο τον εκσυγχρονισμό του στόλου τους, καθώς και προμήθεια παρελκομένων φορτιστών βραδείας φόρτισης και διατάξεων συσσωρευτή-ταχυφορτιστή. Η προμήθεια αποτελεί τμήμα του μεγάλου διαγωνισμού για 650 σύγχρονα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ 2014-2020, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και από Εθνικούς Πόρους, με συνολικό π/υ ύψους 272,07 εκατ. ευρώ. Έναρξη: 2022.
  5. Αναβάθμιση Προαστιακού Δυτικής Αττικής, π/υ  132 εκατ. ευρώ:  Το έργο αφορά στην αναβάθμιση και επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στη Δυτική Αττική από τα Άνω Λιόσια προς τα Μέγαρα, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο της Αθήνας.
  6. Αντιπλημμυρικά έργα
  • Αντιπλημμυρικά Έργα Λουτρακίου (Β’ φάσης), π/υ 23 εκατ. ευρώ: Το έργο αφορά στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή του Λουτρακίου (Β’ φάσης)
  • Αντιπλημμυρικά Έργα Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη, π/υ 15,5 εκατ. ευρώ: Το έργο αφορά την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης
  • Αντιπλημμυρικά Έργα Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, π/υ 64,5 εκατ. ευρώ: Το έργο αφορά την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου
  • Αντιπλημμυρικά Έργα Ταμιευτήρα Μπραμιανού, Γρα Λυγιάς και Φράγματος Μύρτου στην ΠΕ Λασιθίου Κρήτης, π/υ 53,5 εκατ. ευρώ: Το έργο αφορά την κατασκευή συμπληρωματικών έργων Ταμιευτήρα Μπραμιανού και αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και Φράγματος Μύρτου
  1. Έργα Ύδρευσης Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας, Κατασκευή Έργων Μεταφοράς Νερού Τσικνιά και Ύδρευση Κέρκυρας Β’ & Γ’ Φάση, π/υ 304 εκατ. ευρώ
  • Έργα Ύδρευσης Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας, π/υ 140 εκατ. ευρώ: Το έργο αφορά την κατασκευή έργων ύδρευσης στην Π.Ε. Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας, για επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης
  • Κατασκευή Έργων Μεταφοράς Νερού στο νησί της Λέσβου (Α’ φάση φράγματος Τσικνιά), π/υ 104 εκατ. ευρώ: Το έργο αφορά την κατασκευή έργων μεταφοράς νερού από το φράγμα Τσικνιά, για κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των οικισμών Μυτιλήνης, Καλλονής, Ευεργετούλας, Γέρας, Λουτρόπολης, Αγίας Παρασκευής, Μανταμάδου, Πολυχνίτου, Πέτρας και Μήθημων
  • Ύδρευση Κέρκυρας Β’ & Γ’ Φάση, με ΣΔΙΤ, π/υ 60 εκ. από ΤΑΑ (συγχρηματοδότηση με ιδιωτική συμβολή, συνολικός π/υ ύψους 165 εκατ. ευρώ): Το έργο της ύδρευσης Κέρκυρας (Β’ & Γ’ Φάση, με Σ.Δ.Ι.Τ.) έχει στόχο την αποτελεσματικότερη χρήση των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων λόγω “κλιματικής αλλαγής”