Πολλαπλές οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης για Μεταφορές-Logistics-Εμπόριο-Προώθηση Hub. Στις θέσεις τους οι νέοι υπουργοί

Μια σειρά προκλήσεων έχει μπροστά του το νέο κυβερνητικό σχήμα σε ό,τι αφορά αφενός στην ολοκλήρωση πλάνων που δεν είχαν τελεσφορήσει από την προηγούμενη τετραετία, αφετέρου στην προώθηση μιας σειράς νέων προτεραιοτήτων, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εύρυθμη λειτουργία του εμπορίου, των εμπορευματικών μεταφορών, της ορθολογικής λειτουργίας των Logistics και της αναβάθμισης της χώρας σε διεθνές επίπεδο, προτάσσοντας τον στόχο του Εθνικού Logistics Hub.

Σε επίπεδο Υποδομών και Μεταφορών, η νέα θεσμική ομάδα υπό τον Χρ. Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκο Ταχιάο, έχει μπροστά της μια σειρά συμβάσεων για μεγάλα έργα (κυρίως Οδικά) που δεν έχουν ακόμη δημοπρατηθεί, ενώ προφανώς αυτή θα είναι και η ομάδα που θα κληθεί να διαχειριστεί την έναρξη των έργων και την πλήρη λειτουργία των Εμπορευματικών Κέντρων στο Θριάσιο, και των αντίστοιχων κέντρων σε Δήμο Φυλής και Στρατόπεδο Γκόνου στην Θεσσαλονίκη. Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα ηγεσία του υπ. Υποδομών και Μεταφορών, αφορά στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, τα “κενά” ασφαλείας και την πλήρη επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου με όρους ασφάλειας, βιωσιμότητας και πλάνο αναβάθμισης για το μέλλον.

Το αναβαθμισμένο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό τον Κώστα Σκρέκα και τους υφυπουργούς Μάξιμο Σενετάκη και Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, παραλαμβάνουν την σκυτάλη από την ομάδα Γεωργιάδη – Παπαθανάση, προχωρώντας μια σειρά επενδυτικών πλάνων που σχετίζονται με τους Βιομηχανικούς Χώρους, την διαδικασία Αποθήκευσης, τους όρους για τα Εμπορευματικά Κέντρα, ενώ σε συνεργασία με το υπ. Οικονομίας, θα κληθούν να διαχειριστούν και τα ‘ανοιχτά’ ευρωπαϊκά προγράμματα και ΣΔΙΤ προγράμματα χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η συνεργασία του υπουργείου Ναυτιλίας με τα δύο προαναφερθέντα, για την εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι δεδομένη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επιστρέφει σε γνωστά “νερά”, έχοντας δηλώσει πολλάκις στο παρελθόν την δέσμευσή του για αναβάθμιση με κάθε τρόπο του εμπορευματικού ισοζυγίου.

Ένα από τα υπουργεία που σίγουρα θα απασχολήσει ποικιλοτρόπως τον κλάδο ευρύτερα τα επόμενα χρόνια, δεν είναι άλλο από αυτό της Ενέργειας, με τον Θεόδωρο Σκυλακάκο επικεφαλής και υφυπουργό την Αλεξάνδρα Σδούκου, που δούλεψε εντατικά τα προηγούμενα χρόνια, σε πολλαπλό επίπεδο για την προώθηση ρυθμίσεων τόσο για τα εναλλακτικά καύσιμα, όσο και για την ηλεκτροκίνηση.

Δηλώσεις υπ. Υποδομών – Μεταφορών

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπ. Υποδομών – Μεταφορών, ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα ως στοχοθεσία από τη νέα ηγεσία. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: ” Στόχος μας είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός και η περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών και μεταφορών στη χώρα μας, αξιοποιώντας, αποτελεσματικά, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Υποδομές και μεταφορές που συνιστούν βασικούς πυλώνες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενίσχυσης της παραγωγικότητας, αύξησης της ανταγωνιστικότητας, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων και τόνωσης της οικονομικής μεγέθυνσης, της αειφόρου ανάπτυξης και της ευημερίας της χώρας. Και όλα αυτά, σε πλαίσιο διαφάνειας, δικαιοσύνης, εντιμότητας και σεβασμού στο κάθε ευρώ των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων. Μεταξύ άλλων, θα επιδιώξουμε την έγκαιρη υλοποίηση των έργων υποδομών της χώρας, όπως είναι τα εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας, την ανάπτυξη πράσινων μεταφορικών και συγκοινωνιακών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, την προαγωγή της ασφάλειας στις υποδομές και μεταφορές, την ενίσχυση της κινητικότητας και της προσβασιμότητας“.