Νέο Ford Transit Courier: το ασφαλέστερο van της ιστορίας

Την υψηλότερη έως τώρα βαθμολογία (93%) -και μαζί την αξιολόγηση «Platinum»- απέσπασε το νέο Ford Transit Courier, στις δοκιμές που πραγματοποιεί ο ανεξάρτητος φορέας, Euro NCAP, στα συστήματα ασφάλειας που προσφέρουν τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα.

Το νέο Ford Transit Courier, απέσπασε πρόσφατα την υψηλότερη βαθμολογία που έχει δώσει μέχρι στιγμής ο Euro NCAP, αναφορικά με την αξιολόγηση της ενεργητικής ασφάλειας που προσφέρουν τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα.

Ο ανεξάρτητος φορέας ελέγχει τόσο τη διαθεσιμότητα, όσο και την απόδοση των προηγμένων επικουρικών συστημάτων προς τον οδηγό (ADAS), υιοθετώντας -νωρίτερα φέτος- ακόμα πιο αυστηρά πρωτόκολλα δοκιμών.

«Είμαι περήφανος που ανακοινώνω, ότι το ολοκαίνουργιο Transit Courier σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία όλων των εποχών, στις δοκιμές ασφαλείας επαγγελματικών van του Euro NCAP – ένα εκπληκτικό 93%», δήλωσε περιχαρής ο γενικός διευθυντής της Ford Pro Europe, Hans Schep.

Η ασφάλεια ως «στάνταρ» και στα επαγγελματικά

Η παραπάνω επίδοση, ήταν αρκετή για να δώσει στο νέο Transit Courier την αξιολόγηση «Platinum», με το μικρό van της Ford Pro να είναι το μόνο, μέχρι στιγμής, που έχει αποσπάσει αυτή τη διάκριση από τον Euro NCAP.

 

Νέο Ford Transit Courier

 

Αξίζει να αναφερθεί, πως σύμφωνα με τον ανεξάρτητο φορέα ασφάλειας, οι συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται van, τείνουν να είναι πιο σοβαρές για τα άλλα οχήματα, με μεγάλο ποσοστό ατυχημάτων να έχουν λάβει χώρα, λόγω απώλειας ελέγχου, σε μετωπικές και οπίσθιες συγκρούσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που ο εξοπλισμός των επαγγελματικών οχημάτων με συστήματα ADAS είναι τόσο καθοριστικός. Αυτό ήταν και το «μυστικό» της επιτυχίας του νέου Transit Courier, καθώς τα περισσότερα από τα εν λόγω συστήματα περιλαμβάνονται στον βασικό του εξοπλισμό, όπως ακριβώς και στο επιβατικό Tourneo Courier.

«Ο Euro NCAP ενθαρρύνει σθεναρά τους κατασκευαστές van να εξοπλίζουν τα οχήματά τους με την ίδια τεχνολογία αποφυγής σύγκρουσης, που είναι ήδη διαθέσιμη στην αγορά και τοποθετείται σε επιβατικά αυτοκίνητα. Το Ford Transit Courier το προσφέρει αυτό, με σχεδόν όλο τον εξοπλισμό ασφαλείας του, διαθέσιμο ως στάνταρ. Ως εκ τούτου, γίνεται ο πρώτος νικητής του πλατινένιου βραβείου του Euro NCAP, σύμφωνα με τους νέους κανόνες του 2023. Συγχαρητήρια στη Ford για αυτό το αποτέλεσμα!», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP, Michiel van Ratingen.

Το μόνο με «Platinum» ασφάλεια

Με συνολική βαθμολογία 93%, το νέο van της Ford συγκέντρωσε τους μέγιστους πόντους για τις τεχνολογίες διατήρησης λωρίδας, που περιλαμβάνουν τα συστήματα Lane Keeping System και Blind Spot Information System. Με «άριστα» βαθμολογήθηκε, επίσης, για τα συστήματα υποβοήθησης ταχύτητας, συμπεριλαμβανομένου του Intelligent Speed Assist.

 

Νέο Ford Transit Courier

 

Αναλυτικότερα, το Ford Transit Courier βαθμολογήθηκε ως εξής:

 • AEB Car-to-car: 26/30 βαθμούς
 • AEB Pedestrian: 7,8/10 βαθμούς
 • AEB Cyclist: 9,7/10 βαθμούς
 • Lane Support: 20/20 βαθμούς
 • Speed Assistance: 15/15 βαθμούς
 • Occupant Status Monitoring: 15/15 βαθμούς

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ από τα test του Ford Transit Courier

Ποια συστήματα ασφαλείας αξιολογούνται

Επεξηγηματικά, αξίζει να αναφερθεί, πως οι παραπάνω τομείς αξιολόγησης, αφορούν στα εξής:

 • AEB Car-to-car: Αφορά στην εμπρόσθια σύγκρουση ή/και σε συστήματα αυτόματης πέδησης που αποτρέπουν ή μετριάζουν τις συγκρούσεις σε άλλα οχήματα. Το ειδικό βάρος των εν λόγω συστημάτων ορίζεται στο 30% (επί του συνολικού 100%).
 • AEB Pedestrian: Σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος που αποτρέπει ή μετριάζει τις συγκρούσεις με πεζούς (ειδικό βάρος 10%).
 • AEB Cyclist: Σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος που αποτρέπει ή μετριάζει τις συγκρούσεις με ποδηλάτες (ειδικό βάρος 10%).
 • Lane Support: Σύστημα υποστήριξης λωρίδας που αποτρέπει την ακούσια αλλαγή λωρίδας και την έξοδο από τον δρόμο (ειδικό βάρος 20%).
 • Speed Assistance: Συστήματα που υποστηρίζουν τον οδηγό να διατηρεί ασφαλή ταχύτητα (ειδικό βάρος 15%).
 • Occupant Status Monitoring: Υποστήριξη της προσοχής του οδηγού και υπενθυμίσεις ζωνών ασφαλείας (ειδικό βάρος 15%).

 

Νέο Ford Transit Courier

 

Δείτε εδώ τη λίστα με όλα τα αποτελέσματα των δοκιμών που έχει πραγματοποιήσει ο Euro NCAP στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα.